NOS NieuwsAangepast

Brand verwoest eeuwenoude tempel vuurgod in Peru

Bij een brand in Peru zijn de oudste muurschilderingen van Zuid-Amerika verwoest. De fresco's in de tempel bij Ventarrón waren zeker 4000 jaar oud. Behalve de afbeeldingen zijn ook archeologische vondsten als vazen verloren gegaan.

De brand is waarschijnlijk ontstaan door het platbranden van een naastgelegen suikerrietveld. Het vuur sloeg over van het veld naar de brandbare overkapping van het complex.

'Resultaat van jarenlange opgravingen verwoest'

De tempel, op zo'n 800 kilometer van de hoofdstad Lima, werd in 2007 gevonden. Hij werd ver voor de Inca-periode in Peru gebouwd. Opvallend genoeg werd er rivierklei voor gebruikt in plaats van het later gangbare steen of adobe, een mix met stro of mest.

Volgens wetenschappers werd het gebouw gebruikt voor de aanbidding van een vuurgod. Ooit was er in de tempel een altijd brandend ritueel vuur, dat mogelijk werd gebruikt voor offers.

De presentatie van de vondst in 2007

Op de fresco's die bij een altaar werden gevonden was een hert te zien dat gevangen zat in een net. Ook waren er abstracte rood-witte motieven.

De ontdekker van de tempel noemt de schade een onvervangbaar verlies. "We hebben een uitzonderlijk en uniek monument verloren. Ik kan alleen maar verontwaardigd en diep bedroefd zijn."

Het Peruviaanse minister van Cultuur heeft een onderzoek geopend naar de brand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl