Democratie is niet voor domme mensen (volkskrant.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door WijzeDwaas in Binnenland  ·  32 Reacties

  • 6
  • 432x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Dat neemt niet weg dat democratie enkele inherente zwakheden heeft. De grootste is dat zij de illusie wekt dat het volk moet kunnen meeregeren en dat er gedaan moet worden wat de kiezer wil. Alle populisten leven daarvan, maar het is makkelijk in te zien dat dit een misverstand is. Er bestaat geen collectieve volkswil, er zijn altijd vele stemmen die een zekere onenigheid voorprogrammeren. Alleen demagogen hebben daar geen boodschap aan en doen alsof zij namens het hele volk kunnen spreken, waar de elites uiteraard geen deel van uitmaken.

17
1 WijzeDwaas

Ik denk dat je een zekere afstand tussen bestuurders en burgers voor lief moet nemen en dat de tijd van politici die dichtbij het volk staan, altijd jongens van de gestampte pot, voorbij is. Zo ideaal was dat trouwens niet; 'directe democratie' werkt alleen op lokaal niveau en draait om sociale protectie en het voortrekken van de eigen achterban. In moderne hoogontwikkelde samenlevingen is zo'n lokaal blikveld domweg te klein. En nationale referenda, die slechts de publieke stemming kunnen weergeven op een bepaald moment, leiden nooit tot uitkomsten die voor iedereen bevredigend zijn. Nationale plebiscieten zijn altijd een geliefd instrument geweest voor 'sterke mannen' om hun macht te legitimeren, van Charles de Gaulle tot Recep Tayyip Erdogan.

14
2 WijzeDwaas

Domme mensen stemmen ook automatisch op ondemocratische bewegingen als PVV en FvD.

16
3 Hadjememaar

Referenda nodigen uit tot cynisme en volksbedrog. Kijk naar de Brexit, kijk naar Catalonië.



Ik zeg dus niet dat het volk te dom is voor democratie. Dat zou arrogant zijn. Wel zeg ik dat democratie niet voor domme mensen is en dat zij er verstandig aan doen hun passies in bedwang te houden. De meeste mensen begrijpen dat heel goed, zij houden niet van politiek en laten die liever aan professionals over. Maar ondanks deze wetenschap, proefondervindelijk vastgesteld in allerlei landen, zijn er ook in ons land telkens weer kleine groepjes drijvers die via volksraadplegingen hun eigen machtspolitieke ambities denken te bereiken. Misschien kunnen we eens een club van wijze mannen instellen om te onderzoeken hoe dat komt. Te beginnen met dat Oekraïne-referendum. Dat was dom, vreselijk dom, maar blijkbaar niet dom genoeg.

16
4 WijzeDwaas

@3

In de vertegenwoordigende democratie worden dat soort partijen gedempt tot roeptoeters aan de kant. Daarom is het van groot belang dat er een kloof blijft bestaan tussen de politiek en de burger.

14
5 WijzeDwaas

Eigenlijk willen de linksen geen democratie. Immers, in een democratie moet je rekening houden met mensen met een andere mening dan jezelf. De standaard reflex van het Volkskrantvolk is om de ander voor "dom" uit te maken. Liefst daarbij een nauwgezet geselecteerde wetenschapper uit het eigen nest citerend.

Geen aandacht aan schenken. Gelukkig leven we in een democratie.

7
6 Sterke

En juist die arrogante houding van de machtshebbers maakt het zo belangrijk dat er veel meer referenda gehouden worden en dat die ook nog eens bindend zijn!!

6
7 Topperz

* Verwijderd door de redactie *

8 muxer

@7 Nee bedankt. Het artikel klopt vrij aardig.

14
9 Yisrael

@6 Wat zit je hier nou weer een links versus rechts ding van te maken.

10
10 Yisrael

@8

U schrijft het, ik dacht hetquestion

13
11 WijzeDwaas

@8
Het is duidelijk uit welk hout jij gesneden bent. Misschien is Noord-Korea wat voor jou. Daar zijn ze lekker links, en hebben ze ook helemaal niks met democratie.

5
12 Sterke

@7

Gelukkig is het de vertegenwoordigende democratie die referenda in stelt.

Ik stel vast dat het experiment met het referendum mislukt is. En gelukkig ziet men dat in Den Haag ook in. Wat dat betreft mogen we Geen Stijl dankbaar zijn voor hun domme actie. Als iets niet deugt, dan kan dat maar beter onmiddellijk aan het licht komen.

De democratie dient zich te verweren tegen het populisme.

13
13 WijzeDwaas

* Verwijderd door de redactie *

14 muxer

@13 En naast GS niet te vergeten 'Forum voor Democratie'.

5
15 Crannbuidhe

* Verwijderd door de redactie *

16 Lone Wolf

* Verwijderd door de redactie *

17 Manja

* Verwijderd door de redactie *

18 Manja

Goed artikel
Dank voor het plaatsen en onder de aandacht brengen

12
19 LGK

Op een ander draadje over dit artikel [ https://www.nieuwskoerier.nl/news/206109-de-zeer-linkse-volkskrant-columnist-eigenlijk-zijn-die-achterlijke-kiezers-veel-te-dom-voor-referenda ] schreef iemand: "Oh, te dom voor een referendum maar wel slim genoeg voor gewone verkiezingen? ja, ja... Als je voor het een te dom bent, dan is dat ook voor het ander. Vervolgens moet je dan consequent zijn en als je ze voor gewone verkiezingen laat opkomen, dan ook voor referenda. Je wilt democratie met betrokken burgers of je wilt dat niet. En referenda is een van de manieren om de keizers bij het bestuur te betrekken."

En daar was ik het eigenlijk best wel mee eens. Zelf ben ik voor zowel raadplegende als bindende referenda, maar het hoeft van mij niet al te gemakkelijk te zijn om een referendum plaats te laten vinden. De criteria voor het opstarten van een bindend referendum mogen van mij ook best wat zwaarder zijn dan voor een raadgevend referendum. En ook zou ik het wel een goed idee vinden als er bij een bindend referendum een hoger opkomstpercentage nodig is dan 30%. Tevens kan ik er goed mee leven als er in het geval van een bindend referendum een overduidelijke meerderheid behaald zou moeten worden. Ergens rond de 60% bijvoorbeeld. Min of meer net als bij een grondwetswijziging dus, waarbij wel een iets grotere meerderheid van 2/3 nodig is.

Verder vroeg ik me op dat andere draadje nog af of er nou meer of minder oorlogen geweest zouden zijn als er vooraf eerst een referendum zou zijn gehouden.

3
20 ZieOnderkantBlik

T/S ..D66 gelul waarschijnlijk uit het D66 maandblad geciteerd

4
21 Bollieboos

Mooi om te zien hoe de anti-democraten hier instemmend reageren op het op fictie gebaseerde artikel.

1
22 Salitos

* Verwijderd door de redactie *

23 Manja

Mits serieus en weloverwogen ingezet kan een referendum een verrijking voor een democratie. In de handen van politieke minderheidsbewegingen die met behulp van een referenda hun specifieke agenda willen doordrukken in weerwil van een bij verkiezingen democratisch verkozen meerderheids'oppositie', is een referendum echter een aanslag op de democratie. Dat laatste heeft zich recentelijk nog enkele keren gemanifesteerd. In de huidige context ben ik dan ook voor het afschaffen van het referendum.

5
24 Crannbuidhe

@23 Weet je wat treurig is, roepen dat je de meerderheid vertegenwoordigd zonder dat je dat ter stemming wilt brengen in een referenda, en dan anderen met droge ogen betichten van anti-democratie.

Helaas denk ik dat je in je eigen gelijk gelooft en niet ziet dat elke logica ontbeert in je reactie.

4
25 Salitos

** gebruiker verwijderd **

@25 ++

26 deleted4234

Als er geen domme mensen zijn, bestonden alleen de gevestigde partijen en niet al die splinter partijtjes

2
27 Ziggofan

Dit is een verwarrend draadje. Is dit nu een slachtofferrol draadje voor de poster zelf of een puur anti-democratisch draadje. Oh wacht lees net @1 en @2 . Het is dus beide. Ga lekker in noord Korea wonen als je niet in een democratie wil leven

3
28 Ivo

En eigenlijk ook niet voor bange mensen als Dirk-Jan van Baar.

Verder raar artikeltje met nationalistische argumenten - “en nationale tegenstellingen eerder vergroten dan verkleinen” - om tegen ‘nationalistische’ referenda te zijn en net te doen of fascisme en bolsjewisme (grappig dat ie niet gewoon ‘communisme’ of socialisme gebruikt) het gevolg zijn van referenda.

1
29 JackKropotkin

Democratie is vooral niet voor bange mensen ... zoals het huidige kabinet angst heeft voor inspraak en het referendum wenst af te schaffen ... een sleepwet wil inzetten en kenteken registratie verdubbelt ... 'de macht' heeft angst omdat het volk weer mondig is, zoals het overigens een goede democratie betaamt.

1
30 mightimouse

Nog even volhouden mensen..!
Binnenkort zijn we voorgoed verlost van dat oeverloze ge-ouwehoer over referenda.
Eindelijk..!

1
31 Münchhausen

Democratie (Volksbestuur) is voor alle mensen, dom en slim maar ook ziek en gezond... ze zijn allemaal een onderdeel van het volk.

Om wat voor een reden dan ook als ze voor of tegen stemmen, dat is hun keuze. Als je er niet mee eens bent of niet begrijpt waarom ze voor het 1 of het ander kiezen geeft niemand het recht om diegene dan maar dom te noemen. Doe je dat wel is het namelijk geen democratie meer maar dan moet je het echt een andere benaming geven.... bijvoorbeeld een particratie waarbij politieke partijen alleen regeren zonder het volk. O wacht.... dat willen ze weer gaan doen na de afschaffing van het raadgevende.

De huidige coalitiepartijen en enkele andere partijen hebben gewoon last van demofobie, ze zijn gewoon te schijterig voor de kritische stem van het volk.

2
32 Beowulf

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
sockknitter
Nieuw azc leidt tot ernstige bedreigingen politici: ‘Er lag een plastic pistool op mijn motorkap’

@2 Volgens het bericht gaat het om een klein groepje bedreigers. ...

3 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Hendrianus
Voorstel boeren: vrijwillige krimp melkvee om lucht te geven in mestcrisis

@2 Precies maar het is een Nederlandse gewoonte, of is het een politieke gewoonte, om zaken die je lang vantevoren ziet aankomen te negeren totd...

8 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Wedergeboren
Hele Kamer trekt boetekleed aan over doorgeschoten fraudebeleid, behalve de PVV

http://archive.today...

10 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Hendrianus
Geen oranje keppeltje voor Halsema, vanwaar de oproep? ‘Het is geen politiek standpunt’

Deze actie was er nooit gekomen als de Gaza oorlog er niet was geweest. Zeker staat dat los van de Joden als gemeenschap en helaas zijn er velen...

11 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

RobP
Kamer wil af van wet die wijziging geslacht in paspoort simpeler moest maken

@36 Regels moeten het overgrote deel afdekken. Val je buiten de regels dan wordt een uitzondering gemaakt. Regels maken voor uitzonderingen is o...

14 minuten geleden geplaatst door RobP

Hendrianus
Burgemeester Rijswijk verbiedt Eritrees bevrijdingsfeest vanwege mogelijke rellen

@1 Dat zalencentrum denkt alleen aan de poen die ze ermee verdienen. Die lui vechten hun burgeroorlog maar thuis uit....

20 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Wedergeboren
Voorstel boeren: vrijwillige krimp melkvee om lucht te geven in mestcrisis

@1 "Jarenlang" En zo is het ja, dit komt echt niet plots uit de lucht vallen, ...

31 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

LoydMorris
Voor het eerst groot onderzoek naar lawaai in Nederland: ‘Het is een onzichtbaar probleem’

En ook dit is 1 van de vele nare gevolgen door de overbevolking van ons landje. . . ...

41 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

soapbox
Kamer wil af van wet die wijziging geslacht in paspoort simpeler moest maken

@40 "Allemaal prima, maar dat men juist in de 2e Kamer dan een inhoudelijk debat hierover uit de weg wil gaan, wekt wel enige verbazing."Is ...

43 minuten geleden geplaatst door soapbox

Hendrianus
Voorstel boeren: vrijwillige krimp melkvee om lucht te geven in mestcrisis

Jarenlang wisten de boeren en LTO dat er een einde zou komen aan de uitzonderingspositie wat betreft de mest. Al die tijd heeft men niets gedaan...

1 uur geleden geplaatst door Hendrianus

NK. App
Ebony Porn For FreeGay Spy PornViolet Myers Lesbian PornGay Cortoon PornShadbase.JavleakReddit Dirty SmallPlanet ZuzyDisney PorneWbony XxxTurk Ifşa PornaDore AlleyHorny AuntMost Famous PornstarKing Of The Hill PornOnly Fans MilfVideos Pornos TranxXxx VedoSunny Leone Sexy PhotoRoom Sex VideosXxx Chachi VideoPantyshot AnimeBigtits VideoNfty EroticX Hamster.c9mGsy Forced PornWhite Wife PornFree Black Porn AnalTiktok NuasMilky Peru XxxSummer Time Saga GameplayX Video MoveFree Porn For Black PeopleFreechatnow.Sydney May NudesKamasutra Xx VideoJasmine Mendez FacesittingAngie Dickinson NudCzvideosMangashentaisBlack Mo PornBengali Boudi AdultLink HentaiCamwhores.videoJerkmate ConPorn Tube GranniesNomes De Filmes PornôsPull Hair PornThreesome With MomAngrla White VideosKhloe CapriDemetria Obilor NudeDani Daniel Xxx ComSquirt GamesForced Gay PronSinner PornXxxvideo MassageJogos Porno 3dGianna SiorJapansexvidioAngie Faith ThreesomeMassage Parlor VidsIndainxvideosXxx Hd Hindi Porn VideoHoney Demon PornCallmechatSex TiktokIndia Xx ComSara Isabel BukkakeHuge Boobs PornNuru Massage OilKiss SexsKaley Cuoco LeakMom Son And Daughter PornMissax FreeAmateurs Porn FrançaisKat WondersContos Eróticos Em QuadrinhosThe Woods Rio SageNaked In BedHuniepop NudeChinapornPorn HyderabadAnal BeautyMikayla LeaksGuy Moaning PornKidnappedandfuckedProm Night PornBest Teens OnlyfansCrystal Lust PornhubCreampiegrandmaDtvideoBmarkhaa NudeDesi Nude BhabhiIndian Machine Sex VideoThecollegestripper Onlyfans LeakedMulherespeladasvioHentai LésbicoChubby CreampieMature Female NudesMen Com Gay VideosMadison Wilde PornTessa Fowler VideosPorn PicTrannyvideoxHqs De SexoSofia Gomez NudeMilf Tits BoobsLisa Ann PornografiaHello Sexy BfIndian Prone HubWca Production ComNovinha ZpaVoyeurBlack Cook Sex VideoMeena BfPriyanka Chopra Ka Sexy BfDvdms 876Facefuck HardcoreMothet Daughter PornMobile Sex GamesScp 297Vina SkypornAnima Big TitsRachel DarrienHer Limit PornGianna Michael's PornكسكA V网站Hentais Manga OnlineAxxxphatJoanna Cassidy NudeCaribbean Sex VideoGand MaarnaSyren Le MarAmateur Porn TubeAgregador PornoAltyazili PornoMassaje XxxBulma Porn ComicNorth Indian XxxBrazzers Beautiful Girl4 PornKayla Kayden AnalR34videiVideos On BdsmHentaianime OnlineWww PornqqVixen ComVideoxxx