Friese voedselbanken kampen met tekorten

FOTO JILMER POSTMA

FOTO JILMER POSTMA

De voedselbanken in Friesland hebben de afgelopen tijd de landelijke toevoer van producten zien slinken. Ze zijn genoodzaakt pakketten te verkleinen en zelf producten te kopen.

De Friese voedselbanken zijn voor zeker een derde afhankelijk van de landelijke productenstroom, die via het noordelijke depot in Meppel naar de provincie komt. De laatste maanden stokt de aanvoer vanuit dit centrum, merken vrijwilligers.

Vooral de grotere voedselbanken in Heerenveen, Opsterland, Noardwest Fryslân en Smallingerland komen daardoor in de problemen. Ze hebben grote moeite hun pakketten te vullen. Gevolg is dat een groot deel van de ruim 1700 Friese gezinnen die gebruik maken van de voedselbank, het met minder producten moeten doen.

,,Het is bedroevend”, zegt Cees Glashouwer van De Helpende Hand, actief in Noardwest Fryslân. ,,We hebben al een paar keer vlees, groente of fruit bij moeten kopen. Het voedsel dat we nu krijgen, bestaat voornamelijk uit koeken en chips. Daar kunnen we geen gezond pakket van samenstellen.”

Infographic: Hoeveel mensen maken gebruik van de voedselbank in Friesland?

Lees ook: ' Tekort in Friesland, overschot bij andere voedselbanken '