PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Wilders deed in maand aangifte van zeker 150 bedreigingen

PVV-leider Geert Wilders zegt dat hij sinds eind september "tussen de 150 en 200" bedreigingen op sociale media heeft gemeld bij de politie. Eerder gaf hij alleen bedreigingen aan die bijvoorbeeld via de mail binnenkwamen.

Wilders is geschrokken van de grofheid en gruwelijkheid van de boodschappen die hij via Twitter, Facebook en Instagram krijgt.

De bedreigingen via de sociale media waren er waarschijnlijk altijd, zegt Wilders. "Maar ik heb er nooit zo op gelet." Sinds hij dat wel doet, gaat hij ongeveer wekelijks met een stapel bedreigingen naar de politie. Ook maakt hij de dreigementen regelmatig openbaar op zijn eigen Twitteraccount.

Lastig te achterhalen

De PVV-leider zegt dat het Openbaar Ministerie weinig doet met de aangiftes, deels omdat het lastig is om de herkomst van de dreigementen te achterhalen. "Ze moeten bijvoorbeeld bij Instagram, dat in de VS zit, rechtshulpverzoeken doen om achter een ip-adres te komen en zo de dader te achterhalen."

Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt alle aangiftes van Wilders serieus te bekijken. In het geval van dreiging met lichamelijk geweld wordt geprobeerd de afzender te achterhalen. Een woordvoerster geeft toe dat het soms lastig is om achter de identiteit van de dreiger te komen.

Wilders wordt inmiddels dertien jaar beveiligd. In een interview met De Telegraaf zegt hij dat de bedreigingen niet wennen. "Iedere bedreiging die je krijgt, raakt je wel. Ze worden soms erg specifiek."

Veel Haagse politici worden bedreigd. Dat leidt soms tot een veroordeling. Zo werd de man die D66-leider Pechtold met de dood bedreigde, veroordeeld tot een week cel. Een van de mensen die Sylvana Simons bedreigden nadat zij zich bij de politieke partij Denk had aangesloten, kreeg een werkstraf van 80 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl