Mobiele toiletten
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Meer toiletten voor vrouwen tijdens Tilburgs carnaval

De gemeente Tilburg gaat met carnaval meer plasplaatsen voor vrouwen regelen. "Tot nu toe zet de gemeente alleen plaskruizen neer, maar ja, daar kan ik als vrouw natuurlijk niks mee," zegt GroenLinks-raadslid Nathalie Nijs. Ze diende met succes een motie in om de toiletten tussen mannen en vrouwen beter te verdelen.

Nijs kwam op het idee na de affaire met Geerte Piening. Die kreeg in Amsterdam een boete voor wildplassen, nadat ze geen openbare plek had kunnen vinden om naar het toilet te gaan. "Dat was de aanleiding om eens uit te zoeken hoe het bij ons in Tilburg zit. Per 150 bezoekers moet de gemeente 1 faciliteit neerzetten. Dat zijn altijd plaskruizen. Daar komt nu dus verandering in."

Vaste toiletten

Als alternatief voor de plaskruizen komen er meer mobiele toiletten als Dixi's of toiletwagens te staan bij evenementen.

De verandering kreeg brede steun in de Tilburgse raad. Nijs: "We hebben deze motie met bijna alle vrouwen van de raad ingediend. Ik ben ook een normale Tilburgse die van het carnaval houdt. Dan moet ik naar de kroeg om te plassen en mis ik de helft van de stoet, omdat ik in de rij sta."

De tijdelijke toiletten komen als het goed is niet alleen bij het carnaval, maar bij ook bij andere evenementen in de stad, meldt Omroep Brabant. Naast de tijdelijke toiletten komen er ook meer vaste openbare toiletten in Tilburg.

Advertentie via Ster.nl