Internetoplichters pesten? Stuur een chatbot op ze af

U ziet ze ongetwijfeld regelmatig in uw inbox verschijnen, mailtjes van internetoplichters. Ze beloven u de liefde van een Russisch model of de miljoenen van een Arabische sjeik.

Allemaal nep natuurlijk. En knap vervelend. De meeste mensen trappen niet in deze nepmails en klikken gewoon op delete. De oplichters versturen echter duizenden van deze mails totdat er iemand hapt en heel veel geld overmaakt naar een bankrekening in een ver buitenland.

Oplichters steken er heel veel tijd in om als ze hun slachtoffer eenmaal beet hebben hem of haar zover te krijgen dat diegene ook daadwerkelijk geld overmaakt. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Netsafe ging met dat gegeven aan de slag om een oplossing te bedenken om hen dwars te zitten.

Dat doen ze met de chatbot Re:Spam die tot in het oneindigde de mails van de oplichters blijft beantwoorden. De bot kan zich voordoen als verschillende personen en de antwoorden zijn niet van echt te onderscheiden. Het idee erachter is dat de oplichters al hun tijd verdoen aan een computerprogramma dat nooit in hun trucs zal trappen en daardoor geen tijd meer over hebben om echte mensen te bedriegen.

In het filmpje hierboven legt Netsafe uit hoe hun chatbot werkt.

Gebruikers van de smartphone-app klikken hier voor de video.