Direct naar artikelinhoud

Klaver schrijft brandbrief aan Europese Commissie om afschaffing dividendbelasting te blokkeren

GroenLinks-leider Jesse Klaver doet per brief een moreel appèl op de Europese Commissie. 'Spreek u uit' tegen het afschaffen van de dividendbelasting, is zijn verzoek. Met het schrappen van de belasting op dividenden stimuleert Nederland de 'fiscale race naar de bodem', stelt Klaver. 'Daarmee ondermijnt deze maatregel de inspanningen van uw Commissie.'

GroenLinks-leider Jesse Klaver.Beeld anp

Klavers brief, gericht aan eurocommissarissen Moscovici (Belastingen) en Verstager (Concurrentie), is een volgende stap in de strijd van de oppositie tegen het kabinetsplan. Vrijwel de voltallige oppositie hekelt het voornemen van de coalitie om 1,4 miljard uit te geven aan het schrappen van een belasting die aandeelhouders van grote bedrijven treft. Het kabinet verkiest multinationals en hun aandeelhouders boven de gewone burger, zo klinkt het vanuit de oppositie.

Eerder deze week berichtte de NOS dat grote bedrijven als Shell en Unilever druk zouden hebben uitgeoefend door te hinten op een vertrek uit Nederland. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn vooralsnog eensgezind in hun verdediging van de maatregel. Ja, zegt CDA-leider Buma, grote bedrijven hebben tijdens de formatie gelobbyd voor dit plan, maar van chantage was geen sprake. 'Het gaat erom of we onze eigen afweging hebben gemaakt. Het antwoord is: ja.'

De oppositie is niet onder de indruk. Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) kon deze week de Kamer niet overtuigen. Op verzoek van de oppositiepartijen moet premier Rutte volgende week nog eens uitleg geven.

Klaver wacht dat debat niet af en zoekt het hogerop. Het Nederlandse voornemen druist volgens hem in tegen Europese inspanningen om belastinguitwassen in de EU tegen te gaan. Hij prijst de Commissie voor haar optreden tegen belastingontwijkende bedrijven als Starbucks, Apple en Amazon. Maar terwijl de eurocommissarissen 'belastingparadijzen voor multinationals dwingen een eerlijker speelveld te realiseren' maakt belastingparadijs Nederland het belastingklimaat voor multinationals nog wat aantrekkelijker, schrijft de GroenLinks-leider.

'Door de afschaffing van de dividendbelasting ontstaat er een nieuwe route om via Nederland belastingheffing te ontlopen.' De Europese Commissie moet zich hierover uitspreken, meent Klaver. Mochten de eurocommissarissen nog vragen hebben, is hij graag bereid tot een persoonlijk gesprek.

De stap van Klaver is ongebruikelijk. Een geëigender route zou zijn om de Commissie via de GroenLinks-europarlementariërs aan te spreken. Maar Klaver denkt dat een rechtstreekse brief effectiever is. 'Ik schrijf u omdat het Europese project niet alleen wordt gedragen door politici in Brussel, maar een verantwoordelijkheid is van alle volksvertegenwoordigers in de unie.'

Klaver kan een vriendelijk briefje terug verwachten, maar zal waarschijnlijk geen bijval krijgen van Moscovici en Verstager. Belastingbeleid is een nationale aangelegenheid. De Europese Commissie kan wel optreden wanneer daadwerkelijk belasting wordt ontdoken of ontweken of wanneer een specifiek bedrijf belastingvoordelen krijgt die andere bedrijven niet hebben. Het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen zal in veel boardrooms met gejuich zijn ontvangen, maar Nederland overtreedt met de maatregel geen Europese regels.

Klaver tegenover Rutte in de Tweede Kamer.Beeld anp