Youtuber Dylan Haegens en zijn vriendin Marit
NOS NieuwsAangepast

'Praat over psychische problemen', zegt Dylan Haegens tegen jonge achterban

Youtuber Dylan Haegens en zijn vriendin Marit Brugman willen het taboe doorbreken dat er volgens hen ligt op psychische problemen bij kinderen en jongeren.

Van hun volgers krijgen ze vaak berichtjes dat het niet goed met ze gaat. Met een site en video's waarin ze over hun eigen angsten en paniekaanvallen (hij) en anorexia (zij) praten, sporen ze hun kijkers aan om over problemen te praten en hulp te vragen.

"Je schaamt je ervoor, maar dat hoeft niet, het taboe moet eraf", zegt de populaire vlogger tegen NOS Jeugdjournaal. Omdat hij de stichting Durf Te Vragen lanceerde, praat Haegens in een video voor het eerst openlijk over zijn probleem van de afgelopen twee jaar. Hij vertelt over hoe hij een angstaanval kreeg in een trein, benauwd en wit werd, ging zweten en dacht dat hij ging flauwvallen.

Dit soort aanvallen kwamen terug. "Het werd van kwaad tot erger. Ik durfde niet meer op reis, niet meer uit eten. Mijn wereld werd steeds kleiner en kleiner. Ik kon niet meer normaal functioneren, als ik uit eten ging werd ik helemaal paranoïde. Ik durfde bijna mijn huis niet meer uit." Door therapie lukte het Haegens van zijn aanvallen af te komen.

Stemmetje

Haegens' vriendin en collega Marit Brugman sprak zelf lang niet over haar eetprobleem. "Het was heel lastig om te erkennen dat ik anorexia had. Na vier jaar was het zo heftig dat ik opgenomen moest worden in een kliniek." Vijf jaar later gaat het goed met haar. "Maar het zal altijd lastig blijven. Af en toe hoor ik nog een stemmetje dat zegt dat ik bewuster met eten moet omgaan. Maar ik ga daar niet meer op in."

Kinder- en jeugdpsychiater Robert Vermeiren erkent dat er een taboe op psychische problemen rust. "Als iemand een gebroken been heeft, staan mensen voor diegene op in het openbaar vervoer. Bij bijvoorbeeld een depressie is dat niet zo, dan zeggen mensen 'kop op', 'schouders eronder', terwijl je je ontzettend ellendig voelt." En jongeren praten er ook niet graag over, omdat ze het liefst gelukkig willen zijn en zich goed willen voelen. "Ze willen anderen er niet mee belasten."

Vermeiren verwelkomt de actie van de youtubers. "Ik vind het heel mooi dat bepaalde boegbeelden zeggen dat ze ook ergens last van hebben gehad. Iedereen denkt dat dat supermensen zijn, mooi, slim en slank, maar zij hebben ook kwetsbaarheden."

Gevoelige zaken

Een kanttekening is volgens de psychiater dat de video's ook een aanzuigende werking zouden kunnen hebben. "Mensen moeten ook niet té snel professionele hulp zoeken, maar echt als ze niet meer kunnen functioneren." Voor die tijd zou het goed zijn als jongeren het in hun omgeving proberen te bespreken. "Met ouders kan dat moeilijk zijn om, in een tijd waarin ze wat meer afstand nemen, te praten over gevoelige zaken. Dus het is belangrijk dat ze iemand zoeken die ze vertrouwen en met wie ze een klik hebben. Op school, met een jeugdarts, huisarts of de Kindertelefoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl