Direct naar artikelinhoud

'Belangrijkste speech' tijdens Azië-reis Trump valt tegen: vooral veel herhaling

De Amerikaanse president Trump heeft in een toespraak voor het nationale parlement van Zuid-Korea de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un opnieuw rechtstreeks gewaarschuwd voor de gevolgen als hij doorgaat met zijn nucleaire wapenprogramma. 'De wapens die je verzamelt, maken je niet veiliger. Met elke stap die je neemt, neemt het gevaar toe.'

President Trump spreekt het parlement van Zuid-Korea toe.Beeld reuters

In de meermaals door applaus onderbroken toespraak beloofde Trump de Noord-Koreaanse leider evenwel 'een toekomst van vrede en vooruitgang'. 'Noord-Korea is niet het paradijs geworden dat je grootvader voor zich zag. Wij bieden een pad naar een veel betere toekomst.' Kim Jong-un is de kleinzoon van Kim Il-sung, de eerste president van Noord-Korea.

De toespraak voor het volgepakte parlement was van tevoren aangemerkt als een belangrijke beleidsspeech die zijn 12-daagse Azië-reis inhoudelijk zou omkleden. Dat viel tegen. Trump viel vooral in herhaling. Zo deed hij nogmaals een oproep aan Rusland en China om meer te doen om Noord-Korea te isoleren, vooral door middel van een totale handelsstop. 'Hoe langer we wachten, des te groter het gevaar en hoe minder opties we nog hebben.'

Waar Trump gisteren nog een optimistisch geluid liet horen over diplomatieke vooruitgang met het regime van Kim Jong-un, was de teneur woensdag weer ouderwets antagonistisch. Zo zette hij het Noord-Koreaanse regime weg als 'een donkere fantasie' en een 'tragisch experiment'. Ook meldde Trump dat meerdere nucleaire onderzeeërs 'gepositioneerd zijn'. 'Ik wil vrede door kracht', aldus Trump. 'Probeer ons niet uit en onderschat ons niet. We zullen onze vrijheid verdedigen.'

De grens tussen Noord- en Zuid-Korea, vastgesteld na de wapenstilstand aan het eind van de Koreaanse oorlog in 1953, vormde het centrale thema in Trumps speech. 'Hier vormden Amerikaanse en Zuid-Koreaanse soldaten samen een front, een grens tussen vrije mensen en onderdrukten, die we nu al samen zeven decennia verdedigen.'

Twitter bericht wordt geladen...

Helikopter kan niet landen

Trump loofde de 'wonderlijke' economische groei van Zuid-Korea na de oorlog, en somde ter contrast de vele mensenrechtenschendingen op in het noorden. 'Ongeveer honderdduizend Noord-Koreaanse burgers kwijnen weg in strafkampen, terwijl ze dagelijks honger, martelingen en verkrachtingen ondergaan.' De president sprak van 'een grens tussen hoop en totale wanhoop'.

Trump, die precies een jaar geleden werd gekozen, had deze woorden graag kracht bijgezet met een bezoek aan de gedemilitariseerde zone (DMZ), woensdagochtend, maar mist gooide roet in het eten. Vlak voor de landing bij de grens moest de presidentiële helikopter tot frustratie van de president omkeren. Volgens het officiële bezoekschema zou Trump de DMZ, een vast nummer voor Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, aanvankelijk mijden.

Trump wacht in zijn auto terwijl de plannen voor een bezoek aan de DMZ worden afgelast.Beeld reuters

Totale handelsstop

Het was de eerste keer in 24 jaar dat een Amerikaanse president een toespraak hield in het Zuid-Koreaanse parlement. Voor het complex hadden zich volgens de politie zo'n achtduizend Trump-aanhangers verzameld. Het aantal demonstranten was veel kleiner, rond de vierhonderd.


Trump in Azië

Optimisme over relatie Noord-Korea
Trump heeft zich voor het eerst sinds zijn uitverkiezing positief uitgelaten over pogingen de crisis met Noord-Korea via diplomatieke weg op te lossen. 'Ik zie dat er beweging in komt', zei hij tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea.

Op één lijn
Trump en Abe presenteren zich als beste maatjes: ook wat betreft Noord-Korea zitten ze op één lijn.

Trump en Abe
In twaalf dagen doet Donald Trump Azië aan, te beginnen bij zijn vriend Shinzo Abe in Japan. 'Ik denk niet dat we ooit hechter zijn geweest dan nu.' (+)

Wat staat Trump te wachten?
Trump bezoekt Japan, Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen. Centraal staat het dossier Noord-Korea. Kan hij de Aziatische wereld nog naar zijn hand zetten?

Ontvoering
Zeker dertien Japanners zijn in de jaren zeventig en tachtig door Noord-Korea ontvoerd. Nu heeft dat de aandacht van de Amerikaanse president. 'Met Trump over mijn Megumi praten, wie weet helpt het' (+)