NOS Nieuws

'Risico's van lichte pijnstillers onderschat'

De meeste mensen slikken wel eens paracetamol of ibuprofen, maar bijna niemand leest de bijsluiter aandachtig. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onder 600 mensen.

De overgrote meerderheid (80 procent) denkt genoeg te weten over pijnstillers, maar de helft weet bijvoorbeeld niet hoeveel je er dagelijks mag innemen. Dan ligt het gevaar van overdosering op de loer, stelt het IVM.

Nierschade

83 procent van de respondenten slikt wel eens paracetamol; 40 procent neemt liever ibuprofen tegen de pijn. 8 procent neemt zelfs dagelijks ibuprofen, terwijl dat risico geeft op een maagzweer, maagbloeding of nierschade.

Volgens directeur Ruud Coolen van Brakel van het IVM zou dit soort medicijnen niet meer verkocht moeten worden bij de kassa van bijvoorbeeld supermarkten. "Dat leidt tot impulsaankopen en daar zijn deze middelen niet geschikt voor", stelt hij.

Daarnaast vindt Coolen van Brakel dat apotheken en drogisten actief moeten gaan waarschuwen voor de gevaren van pijnstillers. "Te veel mensen gebruiken chronisch pijnstillers, zonder dat ze doorhebben wat de nadelen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl