Tot hun vaste klantenkring behoorden veel medewerkers van kantoren in de Amsterdamse grachtengordel
NOS NieuwsAangepast

Cokedealer op de grachtengordel: 'Ik rolde er per ongeluk in'

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Een uit de hand gelopen actie van een vriendengroep. Zo typeert hoofdverdachte Daan V. zijn verleden als drugsdealer. "Ja, ik heb wel in drugs gehandeld", geeft hij toe in de rechtbank van Amsterdam. Maar hij spreekt tegen dat hij de leider was van de drugsbende die bijna twee jaar lang vanuit een pand in Amsterdam-Noord gebruikers in de Amsterdamse binnenstad van wikkels cocaïne voorzag.

Tot hun vaste klantenkring behoorden veel medewerkers van kantoren in de Amsterdamse grachtengordel, die vaak via hun kantoortelefoon een bestelling plaatsten.

De vijf verdachten die vandaag tegenover de rechter zaten, worden allemaal verdacht van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. De drugs werden meestal rondgebracht met een rode huurfiets.

Telefoons

Volgens de 46-jarige V. was het nooit zijn bedoeling om drugs te gaan dealen, maar hij "rolde er per ongeluk in." Dat gebeurde volgens hem toen hij en een paar vrienden wat coke wilden regelen voor Koningsdag 2016. Daarna kreeg hij vaker verzoeken om "iets te regelen" en "toen hebben we een telefoon overgenomen en zo is het gaan rollen".

Het waren eigenlijk twee telefoons. Mobiele nummers die bekend waren bij mensen die weleens coke bestelden. "Die telefoons werden ons aangeboden, geen idee waarom", zegt hij. Over wie die 'wij' dan zijn en wie de aanbieder was van de telefoons wil hij niets kwijt.

De spullen lagen klaar, de telefoon lag klaar en daar ging je.

Gerry van E.

De telefoons werden gebruikt door de andere verdachten om de bestellingen mee op te nemen. Bijna allemaal kwamen ze regelmatig naar een pand in Noord, waar ze een van de telefoons oppikten en de drugs die voor hen waren klaargelegd. Door wie dat werd gedaan, bleef tijdens de rechtszitting de grote vraag.

"De spullen lagen klaar, de telefoon lag klaar en daar ging je", zegt Gerry van E. Geen van de vier medeverdachten wijst direct naar V. als degene die ze van de spullen voorzag. Bij Bastiaan S. werden de telefoon en de coke altijd thuis afgeleverd. "Ik had niet zo heel veel zin om naar Noord te fietsen en dan weer de binnenstad in."

Dienstrooster

Ook blijven de meesten vaag over wie de boel aanstuurde. "Het dienstrooster werd gemaakt in overleg. 'Hé wanneer kan jij? Ik kan die dagen.' Gewoon in overleg", vertelt Tobias J. Maar volgens Jean-Paul van H. was het wel degelijk hoofdverdachte V. die de lakens uitdeelde. "V. zei op welke dagen ik beschikbaar moest zijn."

Een dienst begon meestal om een uur of drie en duurde tot middernacht. Eerst haalden ze een telefoon en drugs op in het pand in Noord. Mensen belden of sms-ten naar de mobiele telefoons die altijd werden opgenomen door 'Daan', want alle koeriers noemden zich ook Daan. Daarna ging de koerier van dienst op pad om de wikkels, meestal per fiets, op een afgesproken plaats af te leveren. 50 euro voor een gram en 25 voor een halve gram.

Ik kwam met een paar tientjes thuis in een week en de rest stopte ik gewoon in mijn neus.

Jean-Paul van H.

De meeste verdachten hebben pech gehad in hun leven. Een bedrijf dat failliet ging, een baan die ophield, een tandartsbehandeling waar geen geld voor was of schulden die afbetaald moesten worden. Het leek een makkelijke manier om snel aan geld te komen, zeggen ze allemaal. "Vrienden vragen: kun jij wat regelen en voor je het weet, zit je op de fiets", verzucht Gerry van E.

Maar in de praktijk viel dat tegen. Volgens de koeriers verdienden ze er weinig aan: 5 euro op een halve gram en 10 op een hele gram. "Ik kwam met een paar tientjes thuis in een week en de rest stopte ik gewoon in mijn neus", vertelt Jean-Paul van H.

Rechte pad

Ze zijn nu allemaal weer op het rechte pad vertellen ze de rechter. Ze gebruiken geen cocaïne meer en hebben een baan bij een horecagroothandel, een medisch bedrijf, als marktkoopman van damesschoenen of in de horeca.

In de meeste gevallen weet hun werkgever niets van hun verleden en dat houden ze ook graag zo. "Ik denk dat dat geen goeie binnenkomer is als je gaat solliciteren. Ik laat dat liever zo", zegt hoofdverdachte V.

Als het aan de officier van justitie ligt, gaat dat niet gebeuren. Het OM eist tegen de verdachten gevangenisstraffen uiteenlopend van 10 tot 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van 2 jaar.

De hoogste straf eist het OM tegen Daan V. die volgens de officier wel degelijk een aansturende rol speelde binnen de criminele organisatie. Het OM eist ook een meld- en behandelplicht tegen hem. De uitspraak is op 4 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl