De politie bewaakt het landgoed van Todoric in Zagreb, terwijl de forensische recherche de villa doorzoekt (16 oktober)
NOS NieuwsAangepast

Kroatische supermarktmagnaat opgepakt in Londen

De machtigste ondernemer van Kroatië is opgepakt door de Britse politie. Ivica Todoric wordt door Kroatië gezocht vanwege boekhoudfraude. Daarom had het land een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen hem.

De 66-jarige Todoric meldde zich gisteravond op een politiebureau in het centrum van Londen. Hij werd daarna vastgezet.

Konzum

Todoric is de oprichter van retailorganisatie Agrokor. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot de grootste werkgever van de regio.

De grootste supermarktketen in het noordwestelijke deel van het Balkanschiereiland, Konzum, valt ook onder het concern. Konzum is goed voor een derde van de supermarktmarkt in Kroatië, maar het heeft ook vestigingen in Servië en Bosnië en Herzegovina.

Financiële malaise

De laatste jaren kwam Agrokor financieel in zwaar weer terecht. Volgens het OM in Kroatië is dat te wijten aan fraude door de bedrijfstop. Todoric en veertien werknemers worden ervan verdacht dat ze er iets mee te maken hebben.

Agrokor balanceert nu op het randje van faillissement. Kroatië doet er alles aan om dat af te wenden, omdat een bankroet grote gevolgen zou hebben voor de Kroatische economie. Tienduizenden mensen zouden erdoor op straat komen te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl