achtergrond

Geenstijl

Filmpje. De dubbeltong van de imam van Essalam

Moslims die willen hervormen. Die worden meestal apostaat, maar sommigen proberen het van binnenuit. Waar ze keihard worden tegengewerkt, want de islam is buigzaam als een loden deur voor elke logica. Ook dankzij Azzedine Karrat en zijn gespleten tong.

Vorige week, op de 500e verjaardag van Luthers beroemde vertimmerklusje, spijkerden onbekende hervormingsgezinde moslims (hervormslims?) een oproep tot islamitische reformatie op de deur van de Essalam-moskee in Rotterdam. De moskee ging er niet op in, maar deed wel aangifte van vernieling. Op zich weet je dan alles wat je moet weten over de bereidwilligheid tot hervorming, maar we gaan er toch even dieper op in.

In Berlijn spijkerde op dezelfde dag ook een hervormslim zijn roep om reformatie op de deur van zijn eigen moskee: de Ibn-Rushd Goethe moskee met slechts enkele tientallen leden en louter vrouwelijke imams (die dientengevolge met de dood worden bedreigd). Liberalisme in de islam, het bestáát. Alleen is de Gewone Islam nooit te beroerd om zich op het granieten gelijk van de Koran te beroepen, en elke vorm van hervorming te verwerpen. Waar ze hartelijk geholpen worden door coördinatoren van de kudde, bijvoorbeeld door taqiyya-tuig als Azzedine Karrat van de Rottedamse Essalam, een clubhuis van de Moslimbroederschap met een boel dubbele petten en dito tongen. Klik maar op het filmpje, dat we in de mail vonden met bijgaande tekst:

"De imam van de Essalam moskee distantieert zich van onze actie en dus de noodzakelijkheid van onze actie, maar in het filmpje in de bijlage wordt duidelijk dat hij en zijn koers juist een schoolvoorbeeld zijn van de nood aan hervorming. Deze imam is een van de vele islamitische geestelijken met twee gezichten. Bij de NOS en andere media de bruggenbouwer spelen, maar in de boezem van de islamitsiche onderonsjes steunt mijnheer weer hele andere normen en waarden. Deze waardeloosheid is niet normaal."

Over die slotzin kun je twisten, want we zien dit zó vaak bij islamitische geestelijken, ook bij de "moderne" en mediavriendelijke predikers, dat we toch vrij stellig denken dat dit wél de norm is voor de islam in Nederland. Maar zolang er nog moslims die Karrat willen ontmaskeren, is alle hoop nog niet verloren. In de video prijst Karrat een sheik aan die stenigen verdedigt, joden en christenen met apen vergelijkt en afvalligheid als letterlijke doodzonde beschrijft. En van die man krijgt de imam van de Essalam dus een natte slip.

Laat er in de video trouwens geen misverstand over bestaan: als de sheik die door Karrat wordt bejubeld jongeren oproept om niet aan de verleidingen van "extremisme en radicale ideeën" toe te geven, dan bedoelt hij niet het extremisme uit de islam, maar het "extremisme" van de Westerse vrijheid. Hij waarschuwt niet voor AK's & takbir, maar voor het ware verderf van korte rokjes & bier. Maar dat had u, op basis van de rest van de beelden, zelf ook al wel door.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.