In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Haagse zorginstelling moet werk staken wegens ondermaatse zorg

De zorg van hulpverleningsinstelling Melius Zorg in Den Haag is ver onder de maat, oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De organisatie moet daarom alle cliënten binnen twee weken overdragen aan een andere zorgaanbieder. Er mogen nu al geen nieuwe cliënten meer worden toegelaten.

Melius Zorg biedt hulp, begeleiding en verblijf met intensieve zorg aan jongeren en jonge moeders met een licht verstandelijke beperking. Volgens de gemeente Den Haag worden 37 jongeren en kinderen door de instelling geholpen.

In mei kreeg de organisatie al een waarschuwing van de inspectie omdat er veel mis was met de zorg. Melius Zorg schiet onder meer tekort op het gebied van veiligheid. Zo kunnen cliënten in de nacht ongecontroleerd bezoek ontvangen, concludeert Omroep West uit het rapport van de inspectie. Ook krijgen sommigen niet de hulp die ze nodig hebben en medewerkers zijn niet goed genoeg opgeleid.

Boete

Volgens de inspectie is er sinds mei te weinig veranderd en is er sprake van een "risicovolle situatie" zonder zicht op verbetering. De instelling mag pas weer nieuwe cliënten aannemen als door de inspectie is vastgesteld dat de tekortkomingen zijn verholpen.

De gemeente zorgt ervoor dat een andere jeugdhulpaanbieder de hulp en zorg voor cliënten overneemt.

Als Melius Zorg binnen twee weken niet alle noodzakelijke verbetermaatregelen heeft doorgevoerd, volgt een boete die kan oplopen tot 40.000 euro.

Advertentie via Ster.nl