Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arjen Lubach hekelt groeizucht Schiphol: 'Ze komen overal mee weg'

6 november 2017, 16.06 uur · Foto: Vera de Kok / Flickr.com

Televisiemaker Arjen Lubach bekritiseert de groeizucht van luchthaven Schiphol. Gisteravond stelde hij in het programma Zondag met Lubach dat Lelystad Airport eigenlijk alleen maar uit gaat breiden omdat Schiphol dit zelf niet meer mag.

'Nu is het nog een heel schattig vliegveldje', zo omschrijft Lubach de luchthaven van Lelystad. 'Ze gaan dicht als het donker wordt.' Maar Lelystad Airport is onderdeel van Schiphol en de Amsterdamse luchthaven wil nou eenmaal erg graag uitbreiden. 

Lees ook: Arjen Lubach fileert Airbnb: 'Airbnb gebruiken is niet iets om trots op te zijn'

Daarom moeten rond 2019 op Lelystad Airport tienduizend vluchten vertrekken en landen. Dit wordt de decennia daarna uitgebreid naar 45.000 vluchten. 

'Komt overal mee weg'
De uitbreiding zorgt zowel geluidsoverlast op als schade aan natuurgebieden. Toch verwacht Lubach niet dat de luchthaven hier echt problemen mee gaat krijgen: 'Schiphol komt overal mee weg'. 

Lees ook: Uithoorn 'ontstemd' over werkwijze Schiphol

De goede positie van Schiphol is volgens de presentator voortgevloeid uit een veelgebruikte smoes. De luchthaven zou 'de motor van de economie' zou zijn. Daarom was het bijvoorbeeld in 1959 geen probleem om een nieuwe landingsbaan aan te leggen, ook al moest daarvoor een heel dorp voor worden afgebroken. 

Baan voor Joris Linssen 
Lubach geeft toe dat Schiphol ook wel enigszins belangrijk is. 'Veel mensen hebben daardoor een baan: technici, stewardessen en Joris Linssen.' Maar de presentator vindt niet dat dit een vrijbrief moet zijn voor Schiphol. Hij ziet liever dat de luchthaven ook een keer stopt met groeien. 

Maar omdat hij er vanuit gaat dat Schiphol hier niet op zit te wachten, stelt hij de directie van de luchthaven gerust. 'Stoppen hoeft alleen in de echte werkelijkheid. Schiphol kan natuurlijk lekker blijven groeien in haar eigen werkelijkheid', zo concludeert Lubach.