Videospeler inladen...

Klimaatactivisten leggen bruinkoolmijn stil

In de buurt van Keulen zijn 1500 klimaatactivisten het terrein van de bruinkoolmijn van Hambach binnengedrongen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de directie de mijn stilgelegd. Met hun actie willen de activisten een signaal geven aan de klimaattop in Bonn. In de strijd tegen de klimaatopwarming eisen ze een sneller einde van het gebruik van bruin- en steenkool. 

Enkele duizenden klimaatactivisten hebben actie gevoerd bij de bruinkoolmijn van Hambach, tussen Aken en Keulen. Volgens de politie van Aken konden 1500 van hen op het mijnterrein geraken. Dat was ook de uitdrukkelijke bedoeling van de organisatie "Ende Gelände": in de gigantische put geraken en de graafmachines bezetten om de ontginning te stoppen. 

De machines bezetten lukte niet, omdat de politie van Aken zich rond de machines had opgesteld. De hele actie verliep zonder veel geweld, al kwam het kwam tot wat schermutselingen toen enkele actievoerders tot bij een graafmachine wilden geraken. Toch besloot de directie om de mijn stil te leggen omdat de situatie met zoveel actievoerders niet veilig genoeg was. De actie is intussen beëindigd door de politie.

VRT-collega Stijn Vercruysse is ter plaatse en maakte deze beelden

Bij de actievoerders zijn ook Belgen. Eén van hen is Charlotte Scherens van Climate Express, voor haar is de actie geslaagd: "De mijn moet sluiten, maar daarnaast willen wij ook wel de sociaal rechtvaardige transitie erkennen, waarbij we ook heel wat aandacht willen besteden aan de mensen die werkzaam zijn in deze industrieën zodat ze meekunnen in een meer ecologische samenleving."

Bruinkool levert een belangrijke bijdrage aan de stroomvoorziening in Duitsland. Bijna een kwart van alle elektriciteit wordt er opgewekt met bruinkool. Met steenkool inbegrepen stijgt dat aandeel tot 40 procent van de totale Duitse energievoorziening. Dat moet dringend veranderen vinden de actievoerders. Bruinkoolcentrales stoten zeer veel broeikasgassen uit en die zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Met de actie willen de manifestanten een signaal geven aan de deelnemers van de VN-klimaattop, die morgen vijftig kilometer verderop in Bonn begint. 

Meest gelezen