NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 5/11: de marathon van New York en pinautomaten voor bitcoins

Goedemorgen! In New York doen tienduizenden hardlopers mee aan de marathon. Vanwege de aanslag vorige week zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. En later vandaag meer op deze website over de gevaren van bitcoinpinautomaten.

De regen trekt vandaag naar Duitsland weg waarna overal de zon een tijdje schijnt. Vanaf zee trekken nog wel een paar buien het land binnen. Het wordt hooguit 10 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. En hier vind je de wegwerkzaamheden van dit weekend.

Wat brengt vandaag?

• De jaarlijkse marathon van New York wordt gehouden. Er worden zo'n 51.000 hardlopers en 2,5 miljoen toeschouwers verwacht. De Nederlandse marathontopper Michel Butter start bij de elite en mikt op een hoge klassering. Vanwege de aanslag vorige week zijn er extra veiligheidsmaatregelen.

• Bitcoin-pinautomaten worden steeds populairder, maar daarmee komt er ook een nieuw middel voor witwassers bij. Op NOS.nl later vandaag meer hierover.

• In de Eredivisie komt de traditionele top-3 vandaag in actie. Feyenoord is de eerste die aftrapt: om 12.30 uur nemen de Rotterdammers het in Den Haag op tegen ADO. De wedstrijd is live te volgen via een blog op NOS.nl, Teletekstpagina 825 en via flitsen in Langs de Lijn op NPO Radio 1. De wedstrijden Ajax-FC Utrecht (14.30 uur), Vitesse-PEC Zwolle (14.30 uur) en PSV-FC Twente (16.45 uur) zijn daar ook te volgen. De samenvattingen zijn zoals altijd te zien om 19.00 uur op NOS.nl en NPO 1.

Uitslagen en programma eredivisie vandaag

• En er wordt gefietst. De blikken zijn gericht op de grootste nachtmerrie van de Belgische veldrijders: Mathieu van der Poel. De Nederlander won tot nu toe al twaalf veldritten en is vanmiddag dé favoriet voor de titel op de EK in het Tsjechische Tabor.

• Maar voor het zover is strijden in Tabor eerst de vrouwen om de Europese titel. Ook daar is een grote kans op Nederlands eremetaal of zelfs de titel. Met Maud Kaptheijns (winnares van alle vier de Superprestiges) en Lucinda Brand heeft Oranje twee belangrijke troeven in handen.

Wat heb je gemist?

De Saudische koning Salman heeft een speciale commissie ingesteld die de strijd moet aangaan met de wijdverbreide corruptie in het land. De machtige kroonprins van Saudi-Arabië, de 32-jarige Mohammed bin Salman, gaat leiding geven aan de campagne, die meteen van start lijkt te zijn gegaan. Een vooraanstaande prins, die het hoofd was van de Nationale Garde, is van zijn plek gehaald en ook de minister van Economische Zaken en de bevelhebber van de marine zijn vervangen.

Anders nieuws uit de nacht:

• Bij de Amerikaanse voorverkiezingen in 2020 krijgen alle Democratische kandidaten een eerlijke kans om de nominatie te veroveren. De voorzitter van het partijbestuur van de Democraten heeft dat beloofd na berichten dat Hillary Clinton vorig jaar werd bevoordeeld.

• President Trump verwacht dat hij op zijn reis door Azië, die vannacht is begonnen in Japan, een ontmoeting zal hebben met zijn Russische ambtgenoot Poetin.

• En in Syrië zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij een aanslag met zeker één autobom in de buurt van Deir al-Zor. De explosie was op de oostoever van de Eufraat, die in handen is van Koerdische strijders.

En dan nog dit:

De Amerikaanse honkballers van de Houston Astros hebben met goed teamwork de World Series gewonnen, maar hun fans kunnen er ook wat van. Een vrouwelijke Astros-fan verloor haar hoedje toen ze naar de overwinningsparade stond te kijken op de zevende verdieping van een parkeergarage in Houston. Met vereende krachten zorgden haar mede-fans ervoor dat het hoofddeksel verdieping per verdieping bij de vrouw terugkwam.

Hoofdrol voor hoedje bij parade

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl