Een man probeert een omgewaaide boom op te ruimen in de kustplaats Nha Trang
NOS NieuwsAangepast

Doden door orkaan in Vietnam

Het midden en zuiden van Vietnam is enkele dagen voor een grote internationale top van wereldleiders getroffen door een orkaan. Gisternacht lokale tijd kwam orkaan Damrey bij de kustplaats Nha Trang aan land.

Zeker 27 mensen zijn omgekomen en 22 anderen zijn nog vermist. Duizenden mensen raakten dakloos en veel elektriciteitsmasten zijn geknakt. Damrey is een van de zwaarste orkanen in Vietnam in de afgelopen vijftien jaar. Voordat hij aan land kwam was Damrey een orkaan van de tweede categorie.

In de Zuid-Chinese Zee zijn tientallen schepen en bootjes gezonken. Volgens de laatste berichten zijn 74 mensen uit het water gered; of er ook doden zijn geborgen, is niet bekend. Omdat de orkaan werd verwacht, waren van tevoren al tienduizenden mensen geëvacueerd.

Economische top

De getroffen kustplaats Nha Trang ligt zo'n 500 kilometer ten zuiden van de stad Danang, waar volgende week de APEC-top wordt gehouden. Dat is een economische top voor landen die aan de Grote Oceaan grenzen. Daarbij zijn onder anderen de Amerikaanse president Trump, de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Poetin aanwezig.

In Danang viel veel neerslag en was overlast door harde windstoten, maar daar zijn geen berichten over slachtoffers of grote schade.

Vietnam heeft in het oosten een lange kustlijn en het land wordt jaarlijks zwaar getroffen door tropische stormen. Vorige maand trok in Noord-Vietnam een andere orkaan ook al een spoor van vernieling. Toen kwamen meer dan 80 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl