Achtergrond

Duitse islam-criticus en deradicaliseringsheld Hamed Abdel-Samad geblokkeerd van Twitter

04-11-2017 16:20

Het Twitter-account van de Egyptisch-Duitse politieke wetenschapper en schrijver Hamed Abdel-Samad was vrijdag tijdelijk opgeschort. De reden was kennelijk een geschil dat hij heeft met een Algerijnse islamist. Op het Facebook-account van Abdel-Samad verwijst hij naar een stuk van Die Welt voor ‘het hele verhaal’. Abdel-Samad is al jaren een van de meest prominente critici van de islam in Duitsland, hij hekelt vooral de vele ‘naïeve journalisten‘ en de omgang van sociale netwerken met de islam.

Blootstelling aan willekeur

Een paar weken geleden riep hij in een drietalige (Duits, Arabisch en Engels) video jonge moslims op om zich niet te laten verleiden door imams voor zelfmoordaanslagen. De video werd een (naar Duitse maatstaven) virale hit, de Duitse versie werd door meer dan 200.000 mensen bekeken in de eerste twee dagen. Een goede zaak zou je denken. Maar op zijn Twitter-account kon Abdel-Samad de video op vrijdag niet verspreiden, omdat deze zonder reden was geblokkeerd, zoals hij op Facebook schreef. Hij vermoedt zelf dat zijn reactie op het niet kunnen delen van de video: “Welkom in de sluipende dictatuur!” de druppel voor Twitter was.

In de late namiddag van vrijdag werd de blokkade weer opgeheven, volgens Abdel-Samad na eisen van Duitslands bekendste ‘social-media censuur’-advocaat Joachim Steinhöfel en vragen van verschillende media. Hij vraagt zich nu af: “Wat doen mensen eigenlijk die geen advocaat hebben en niet in de media zichtbaar zijn? Moet je altijd maar aan deze willekeur worden blootgesteld?”

Anti-democratische propaganda

Waarschijnlijker is de opschorting te wijten aan een ruzie met een Algerijnse islamist en zijn vrienden, die hadden hem op internet aangevallen na het publiceren van foto’s en teksten waarin Abdel-Samad beweerde dat de Algerijn gevangen was gezet voor geweld tegen religieuze minderheden. Facebook reageerde niet, Twitter dus wel. “Islamisten worden beschermd, maar critici van het islamisme worden verbannen. We gaan absoluut de verkeerde kant op!” aldus Abdel-Samad.

“Al jaren waarschuw ik voor infiltratie van sociale netwerken door islamisten. Vaak worden Facebook- en Twitteraccounts van islam-critici opgeheven en video’s van Youtube verwijderd, terwijl islamitische, anti-westerse en anti-Israelische accounts die haat verspreiden, onaantastbaar blijven. Een open samenleving kan zich niet veroorloven om humanistische en democratische kritiek te onderdrukken als het gaat over de Islam en migratie, maar wel anti-humanistische en anti-democratische propaganda laten verspreiden, alleen maar omdat ze migranten of moslims zijn. Deze gedaalde verwachtingen ten opzichte van migranten zal hen niet beschermen tegen haat, maar leiden tot meer scepsis en de asymmetrie tussen hen en de rest van de samenleving verder verdiepen.”