Direct naar artikelinhoud
Lezersbrief

'Beste gemeente, dit doet denken aan uitlokking, hou ermee op'

Mensen beboeten die hun vuilnis niet meer kwijt kunnen in de containers is een 'laag-bij-de-grondse praktijk,' schrijft Paroollezer Rene Wagenaar.

'Beste gemeente, dit doet denken aan uitlokking, hou ermee op'
Beeld ANP

Al jaren raken beide ondergrondse vuilcontainers hier in de straat in de loop van de maandag helemaal vol. Ernaast stapelen zich de vuilniszakken op, soms een halve dag lang, soms wel anderhalve dag, voordat op dinsdag, op wisselende tijden, de containers worden geleegd.

En al jaren wordt dit gemeld door omwonenden. Door mij ook, als verstokte gutmensch en lid van een bewonersgroep die zich beijvert voor een schone straat.

Tegenwoordig rijdt op de dinsdagochtend vaak een kleine wagen van de gemeente langs en een werknemer haalt de vuilniszakken weg die op de containers staan. Later verschijnt dan de vuilniswagen. En weer worden vuilniszakken, die zich opnieuw bij de volle containers verzameld hebben, opgeruimd, waarna de containers eindelijk geleegd worden. En in al die jaren is het niet gelukt het losschema voor deze containers aan te passen.

Maar gelukkig heeft de gemeente een manier gevonden om een slaatje te slaan uit het eigen tekortschieten! Af en toe rijdt met de medewerker die de zakken weghaalt, een beambte van de dienst handhaving mee.

Hij zoekt naar een afschrift in de vuilniszakken en schrijft een boete uit. Alsof op een kruispunt met defecte stoplichten, die allemaal op rood zijn gesprongen, een politieagent bekeuringen staat uit te delen!

Beste gemeente, wij zien graag een schone straat en een schone stad.
Wij spreken mensen erop aan als ze grofvuil niet op het juiste moment aanbieden, als ze hun dozen niet even platmaken, als ze afval op straat gooien. Als zulk gedrag wordt beboet: prima.

Maar bij volle containers, elke maandag weer, een mannetje er op af sturen, doet denken aan uitlokking en je beboet meestal burgers die zich verder juist keurig aan de regels houden. Hou ermee op, het is een laag-bij-de-grondse praktijk.

(En mocht iemand denken dat dit stiekem allemaal over mij gaat: als verstokte gutmensch loop ik met mijn vuilniszak, als de containers hier vol zijn, gewoon naar een andere container, een straat verderop).

Rene Wagenaar, namens bewonersgroep Mercatorstraat Mooi

Wij spreken mensen erop aan als ze grofvuil niet op het juiste moment aanbieden