Automobilist schept voetganger: 'vreselijk'

Foto: Archief DvhN

Foto: Archief DvhN

Met te hoge snelheid en onder invloed van alcohol iemand aanrijden op het zebrapad en er vervolgens, opnieuw met hoge snelheid, vandoor te gaan. De verdachte: ,,Ik voel schaamte.’’ De officier van justitie: een werkstraf van 200 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf, een rijontzegging van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk.

De verdachte is de 42-jarige E. van der V. uit Bedum. Het ongeluk gebeurde op 19 augustus 2016, even na middernacht.

Vijf flesjes

Van der V. heeft bij een vriend vijf flesjes bier gedronken en wil daarna nog even de stad in. Eenmaal in de binnenstad bedenkt hij zich en wil naar huis rijden. Vanuit de Pelsterstraat rijdt hij het Gedempte Zuiderdiep op. Dan gaat het fout. Iets verderop schept hij een voetganger (28) die behoorlijke verwondingen oploopt.

Van der V. stapt uit, krijgt van een onbekende een telefoon in handen gedrukt en vraagt om een ambulance. Tegen omstanders zegt hij dan dat hij zijn auto aan de kant gaat zetten. Om er vervolgens vandoor te gaan. Het kenteken wordt genoteerd.

Sluipweg

De gewaarschuwde politie zet een achtervolging in. De man probeert via de ringweg en Beijum en via de sluipweg door Zuidwolde zijn woonplaats Bedum te bereiken. Door Beijum rijdt hij 100 kilometer per uur. Uiteindelijk wordt hij met gedoofde lichten aangehouden door agenten met getrokken wapens.

In de rechtszaal biedt de verdachte - een voormalig taxichauffeur - excuses aan aan het slachtoffer. ,,Ik schaam mij en ik kan het niet goed praten. Ik vraag me nog steeds af hoe het kan dat het is gebeurd. Ik was in blinde paniek.’’

Uitspraak over twee weken.