NOS NieuwsAangepast

KLM kan gewoon over Rusland blijven vliegen

KLM en de Russische vrachtvervoerder AirBridgeCargo hebben een principe-akkoord bereikt over slots op Schiphol. Door het akkoord kan KLM blijven vliegen naar en over Rusland. Een slot is een bepaald tijdstip dat er gevlogen mag worden op een luchthaven.

Een woordvoerder van AirBridgeCargo meldt dat de maatschappij dankzij dit akkoord haar vluchten op Schiphol volledig kan hervatten, zoals eerder geëist. "Details moeten nog worden uitgewerkt en beide luchtvaartmaatschappijen blijven samenwerken om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen." KLM wil verder niets zeggen over de inhoud van de deal.

Ultimatum

AirBridgeCargo verloor onlangs 10 van de 23 slots op Schiphol vanwege de krapte op de luchthaven en moest daardoor sinds woensdag deels uitwijken naar Luik. De Russische overheid kwam daarop met een ultimatum.

Als KLM voor zaterdag geen slots zou afstaan aan AirBrideCargo zou de KLM niet meer over Siberië mogen vliegen. KLM-vluchten naar Azië zouden daardoor uren langer duren, en daardoor veel duurder worden voor KLM en zijn klanten.

'Niet gezwicht'

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is blij dat de acute problemen zijn opgelost. Naar een oplossing voor de vrachtvluchten wordt volgens haar nog gekeken. Er is volgens haar geen sprake van dat er gezwicht zou zijn voor druk van de Russen. Er is wel "aangedrongen op een oplossing en die hebben de private partijen gelukkig bereikt".

Joost van Doesburg van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers vindt het fijn dat het Russische luchtruim niet wordt gesloten. Hij is verder niet op de hoogte van de details van de overeenkomst, "maar het gevoel is ontstaan dat dit niet tot stand is gekomen op basis van het Nederlandse poldermodel maar op basis van het Russische poldermodel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl