Buitenland

ISIS eist aanslag New York op als ‘door ISIS geïnspireerde aanval’

03-11-2017 08:42

Terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) heeft de aanslag van dinsdag in New York opgeëist. De terreurbeweging leverde in haar wekelijkse ‘Naba’ nieuwsbrief geen bewijs voor de claim. Volgens de SITE-Intelgroep zien de terroristen het als een ‘door ISIS geïnspireerde’ aanslag, in plaats van een door Islamitische Staat zelf geplande aanval.

Bij de aanslag in het zuidwesten van Manhattan werden acht mensen gedood toen een truck inreed op voorbijgangers. Elf mensen raakten gewond.

Oezbekistan

Volgens de justitiële commissies in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is de dader de Verenigde Staten binnengekomen op een zogenaamd diversiteitsvisum uit Oezbekistan in 2010. Commissievoorzitter Bob Goodlatte heeft gevraagd het programma voor deze visa te beëindigen.

President Donald Trump liet tijdens een kabinetsvergadering op het Witte Huis weten dit programma inderdaad te willen beëindigen. Daarnaast zei Trump dat de aanslagpleger de doodstraf zou moeten krijgen, wat hem op kritiek van mensenrechtenorganisaties kwam te staan.

(ANP)