Jodiumtabletten klaar voor verspreiding
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Verzending van jodiumpillen is vertraagd

De verspreiding van jodiumpillen over Nederlandse huishoudens is vertraagd. Er is iets misgegaan bij het bedrijf dat de pakketjes verstuurt. Vooral in de regio's Den Haag en Rotterdam moeten mensen nog wat geduld hebben, meldt Omroep West.

De pillen beschermen tegen radioactief jodium dat kan vrijkomen bij een ongeluk in een kerncentrale. Iedereen die binnen twintig kilometer van een kerncentrale woont krijgt de pillen. Voor jongeren geldt een andere grens: iedereen tot 18 jaar die binnen honderd kilometer van een centrale wonen krijgt de tabletten.

Dat heeft te maken met de werking van de schildklier: hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker.

In Nederland gaat het om de kerncentrale Borssele in Zeeland. Maar ook de centrales in het Duitse Emsland en de Belgische centrales in Tihange en Doel liggen dichtbij de Nederlandse grens.

De pillen hadden uiterlijk 29 oktober bezorgd moeten zijn, maar het gaat nog wel tot 15 november duren voor ze allemaal zijn afgeleverd. In totaal krijgen 1,2 miljoen huishoudens een doosje thuisgestuurd.

Advertentie via Ster.nl