'Rechter vaardigt Europees aanhoudingsbevel uit voor Puigdemont'

© REUTERS

Het Spaanse gerecht is ingegaan op de vraag van het parket om een Europees aanhoudingsbevel voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Dat melden verschillende Spaanse media en werd bevestigd door zijn advocaat, al werd het door een anonieme gerechtelijke bron later opnieuw ontkend. Acht andere Catalaanse regeringsleden moeten voorlopig naar de cel.

rvs, mg

De Spaanse kranten La Vanguardia en El Pais verklaarden donderdagavond dat een Spaanse rechter het Europese aanhoudingsbevel tegen Puigdemont had uitgevaardigd. Dat werd ook bevestigd door zijn advocaat, Paul Bekaert. Donderdagavond laat meldde persagentschap Reuters echter op basis van een Spaanse gerechtelijke bron echter dat het aanhoudingsbevel nog niet bij de rechter was gepasseerd en waarschijnlijk vrijdag pas zou uitgevaardigd worden.

Eerder donderdag had het parket aan de rechtbank een aanhoudingsbevel gevraagd voor de afgezette minister-president Carles Puigdemont en vier ex-ministers die zich samen met hem in België bevinden. De Catalaanse regering wordt met zijn regering vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, na het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Van de veertien politici die zich moesten melden aan de rechtbank kwamen vijf niet opdagen, onder wie Puigdemont. Oriol Junqueras, de nummer twee van de Catalaanse regering, kwam wel opdagen, gevolgd door zeven andere regeringsleden. De rechtbank besliste dat de acht in voorarrest blijven tot het onderzoek en eventueel het proces achter de rug zijn.

Eén lid van de voormalige regering, Santi Vila, kreeg een borgsom van 50.000 euro voorgesteld. Vila verliet de regering net voor die vrijdag eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep en roept sindsdien op tot een onderhandelde oplossing.

Belgische federaal parket heeft nog geen vraag gekregen

Puigdemont was niet afgereisd naar Madrid, omdat hij voldoende garanties wil voor een eerlijke rechtsgang. ‘Wij wensen de verdere reacties af te wachten van de Spaanse overheid om te kijken wat er verder zal gebeuren. Het ligt nogal voor de hand dat hij voorlopig de kat uit de boom kijkt’, zei zijn Belgische advocaat Paul Bekaert. Volgens Puigdemont dient zijn komst naar België niet om zijn gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen.

Bekaert legde donderdag in verschillende kranten al uit dat wanneer Spanje een aanhoudingsmandaat vraagt de procedure nog tijd kan in beslag nemen. 'Zo'n aanhoudingsmandaat moet worden vertaald, en komt dan via het federaal parket in ons land bij de federale politie terecht. Die moet meneer Puigdemont dan oppakken en naar de onderzoeksrechter brengen', aldus Bekaert in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De onderzoeksrechter heeft vervolgens verschillende mogelijkheden. 'Hij kan Puigdemont aanhouden en in de boeien laten slaan. Hij kan hem ook in vrijheid laten onder voorwaarden.' Het Belgische federaal parket zegt donderdag dat het nog geen vraag heeft gekregen.

Puigdemont beschouwt zichzelf intussen als een president in ballingschap. Op Twitter stelde hij zijn homepage president.exili.eu voor, die naar een website leidt waarop hij zichzelf nog altijd als president van Catalonië presenteert.