NOS NieuwsAangepast

Arme mensen vijf keer vaker op de vlucht voor extreem weer

Inwoners van landen met lagere inkomens lopen vijf keer meer kans om te moeten verhuizen voor extreem weer dan inwoners van rijkere landen. Dat meldt Oxfam Novib in een rapport over klimaatvluchtelingen.

In landen met lage inkomens of lage middeninkomens moesten tussen 2008 en 2016 jaarlijks gemiddeld 14 miljoen mensen hun huis uit vanwege onder meer overstromingen en stormen, staat in het rapport. Dat is 0,42 procent van het totale aantal inwoners. In landen met hoge inkomens was dat in diezelfde periode vijf keer zo laag: 0,08 procent.

Oxfam Novib noemt het verschil "de meedogenloze ongelijkheid van klimaatverandering". Volgens de organisatie stoten de armste gemeenschappen nauwelijks broeikasgassen uit, maar worden ze er het hardst door getroffen.

"Kusten worden weggevaagd door klimaatverandering en huizen overstromen", zegt klimaatexpert Bertram Zagema van Oxfam Novib. "Het zorgt voor gortdroge landbouwgronden waardoor miljoenen mensen getroffen worden. Het is een schande dat arme gemeenschappen niet geholpen worden bij rampen die ze niet zelf hebben gecreëerd."

Meer maatregelen

De organisatie is blij met de klimaatdoelstellingen uit het Nederlandse regeerakkoord. "Maar de maatregelen om dit bereiken zijn nog lang niet voldoende", zegt Zagema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl