Direct naar artikelinhoud

Voor het eerst spreekt een rabbijn in de As-Soennahmoskee

Lody van der Kamp.Beeld x

Na een 'mooi gesprek' bezoekt rabbijn Van de Kamp een Haagse moskee. 'We gaan in gesprek over Nederland.'

Voor het eerst spreekt een rabbijn op een bijeenkomst van de As-Soennahmoskee in Den Haag. Op 15 november komt rabbijn Lody van de Kamp naar de Schilderswijk voor 'een ontmoetingsavond waarbij angst wordt omgezet in kracht'. Samenwerking tussen een salafistische moskee en een leider uit de joodse gemeenschap is uitzonderlijk. Jamal Ahajjaj, ook wel Aboe Ismaïl, is een van de imams in de moskee. Hij legt uit. 

Is hier sprake van een primeur, salafisten en joden die samen optrekken?

"Voor we verder gaan: ik heb problemen met dat label 'salafistisch'. Ja, in het verleden heetten we nog zo, maar toen betekende het nog gewoon: moslims die leven als de vrome metgezellen van de Profeet. Als ik zie wat men in de samenleving en politiek tegenwoordig onder het salafisme is gaan verstaan - een antidemocratisch, intolerant gedachtengoed dat een voorportaal zou zijn tot terrorisme - dan wil ik daar niet mee geassocieerd worden. Noem ons dan maar gewoon moslim."

Uiteindelijk zijn we allemaal Nederlanders, en de veiligheid van dit land gaat ons allemaal aan

Vanwaar deze avond?

"We kwamen op het idee nadat we aan de vooravond van het Suikerfeest een lugubere dreigbrief kregen met daarbij een speelgoedvrachtwagentje: de afzender was voornemens om in te rijden op de bezoekers of de moskee. Wij, het bestuur, onze vrijwilligers en onze bezoekers zijn enorm geschrokken. Er komen met het Suikerfeest ruim duizend mensen naar de moskee. Maar nadat dit in het nieuws kwam, kregen we ook heel veel steunbetuigingen van niet-moslims. Kaartjes, bossen bloemen, e-mails. Ook van rabbijn Lody van de Kamp. Hij kwam langs. Dat was heel troostend. En toen we elkaar spraken, bleek dat we ons over dezelfde zaken bekommerden. Met name over de samenleving die uit elkaar drijft, terwijl die bij elkaar moet blijven. Ook synagogen worden bedreigd: er is zoveel gemeenschappelijks. Dus je weet wat de ander voelt.

"Uiteindelijk zijn we allemaal Nederlanders, en de veiligheid van dit land gaat ons allemaal aan. Heel wat elementen zijn erop uit om de samenleving te ontwrichten. Dat moeten we niet laten gebeuren. We hadden zo'n mooi gesprek. Dat moet van de daken worden geschreeuwd."

Sprak u zelf al vaker met rabbijnen?

"Ja, ik heb weleens bijeenkomsten meegemaakt waar ik rabbijnen heb ontmoet. Bij de Badr-moskee heb ik rabbijn Van de Kamp voor het eerst de hand geschud."

Waar komt die afstand tussen joden en moslims vandaan?

"Het enige wat ik kan bedenken, is dat de Palestijnse kwestie een rol speelt. Natuurlijk hebben moslims en joden zo hun eigen mening over dat conflict. Maar als verstandige mensen hoeft dat conflict geen obstakel voor ons te zijn om elkaar op te zoeken, en met elkaar in gesprek te gaan over hoe wij samen van Nederland een veilige haven kunnen maken voor ons allen."

Als je steeds vingerwijst en niets onderneemt, dan zul je niets bereiken in het leven
Aboe Ismaïl

Over angst gesproken, het thema van de avond: er zijn heel wat moslims die denken dat er een wereldwijde Joodse samenzwering tegen hen is. Wat zegt u tegen hen?

"Ik zeg altijd: stop met die complottheorieën. Geloof in je eigen kracht. Iedereen kent tegenslagen in het leven: ja, je wordt misschien een keer gediscrimineerd, je wordt een keer slecht bejegend, je wordt een keer niet aangenomen. Zie dit niet gelijk als een verlammend probleem. Zie het als een uitdaging die je moet overwinnen. Als je steeds vingerwijst, niets onderneemt, jezelf makkelijk uit het veld laat slaan, en de schuld steeds op anderen werpt, dan zul je niets bereiken in het leven. Werk hard, probeer iets van je leven te maken. En lever een bijdrage aan de samenleving waarin je leeft. Ik geloof in wie goed doet, goed ontmoet."

Lees ook: As Soennahmoskee in Den Haag bedreigd met aanslag

Lees ook: Rabbijn verlaat CDA om ‘uitsluiten van moslims’