Direct naar artikelinhoud

In Westminster gonst het van de geruchten over ongewenst seksueel gedrag door Britse politici

Het gonst in Westminster, een plek met een lang verleden waar het gaat om seks, van de geruchten, met name over een lijst van 36 veelal Conservatieve politici die zich zouden hebben schuldig gemaakt aan ongewenst seksueel gedrag. De Tories vrezen dat er een beerput opengaat in 'Sexminster'.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon bood zijn excuses aan.Beeld anp

Beetje bij beetje wordt meer bekend over de identiteiten, maar de geruchtenstoom veroorzaakt ook een ongemakkelijk gevoel. 'Het is in niemands belang als dit uitloopt op een heksenjacht en het scoren van politieke punten,' beweerde politiek verslaggeefster Isabel Hardman.

De seksaffaire bracht de Britse minister van Defensie Michael Fallon ertoe om publiekelijk zijn excuses aan te bieden omdat hij vijftien jaar geleden zijn hand op de knie van een radiopresentatrice had laten rusten. Hij noemde het 'onwelkom gedrag' van zijn kant. De journaliste beweerde het 'incident' al bijna te zijn vergeten. Volgens The Sun is Fallon een van de zes bewindslieden die zich in het, soms verre, verleden hebben bezondigd aan handtastelijkheden. Premier Theresa May heeft gezegd dat er in haar kabinet geen plaats is voor mensen die zich ongepast gedragen.

Heksenjacht tegen politici

Fallon, toen nog een gewoon Kamerlid, zat indertijd aan een dinertafel naast Julie Hartley-Brewer. De twee kenden elkaar goed en de politicus besloot avances te maken door zijn hand op de knie te leggen. Hartley-Brewer, die tegenwoordig voor LBC-radio werkt, zei hier op kalme wijze niet van gediend te zijn en hem een klap te zullen geven als hij haar daar nog een keer aanraakte. Fallon bood zijn excuses aan, die de journaliste accepteerde. In een reactie op de onthulling zei Hartley-Brewer geen deel te willen uitmaken van een heksenjacht tegen politici.

Maandag was het Lagerhuis het toneel van een debat waarin Kamerleden op hoge toon hun afschuw uitspraken over de wanpraktijken. Binnen Westminster circuleerde afgelopen dagen een video waarop te zien is dat een Conservatieve politicus op een ongebruikelijke wijze de liefde bedrijft met drie andere mannen. Twee Kamerleden zouden hun maîtresses zwanger hebben gemaakt en een oudere Conservatief zou, in een voortdurende staat van dronkenschap, nogal handtastelijk zijn. Een vrouwelijk Kamerlid zou affaires hebben gehad met jongemannen die voor haar werkten.

De Britse premier Theresa May.Beeld epa