Direct naar artikelinhoud
Update

Duitse politie verijdelt aanslag met "zeer krachtig explosief"

Duitse politie verijdelt aanslag met "zeer krachtig explosief"
Beeld getty

Een Syrische man van 19 jaar is vanochtend opgepakt in de Duitse stad Schwerin omdat hij een islamitische terreuraanslag met springtuigen plande. Dat meldt het Duitse federaal parket (BKA). De verdachte zou contact hebben gehad met een aanhanger van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Speciale eenheden van de Duitse politie pakten de man, Yamen A., op bij dageraad in de stad in het noordoosten van het land. Hij wordt ervan verdacht een aanslag met "islamistische motivatie" te hebben "gepland" en "al concreet voorbereid", aldus het parket. Hij zou daarvoor gebruikmaken van een "heel krachtig explosief".

Verschillende appartementen in de regio van de verdachte en andere personen, die nog geen verdachten zijn, werden doorzocht. Ook in Hamburg vonden huiszoekingen plaats.

"Het staat nog niet vast of de verdachte al een doelwit in het hoofd had of niet", aldus nog het parket, dat ook zei niet te beschikken over informatie of de verdachte lid zou zijn van een "terreurorganisatie".

Volgens de speurders zou de Syriër "ten laatste in juli 2017" de beslissing hebben genomen om een bom in Duitsland te doen ontploffen, "met als doel zoveel mogelijk mensen te doden en verwonden". In de daarop volgende weken begon hij chemische producten en ander materiaal in te slaan, nodig om het springtuig te maken.

Volgens het parket zou de verdachte via het internet contact hebben gezocht met iemand die zich als een "soldaat van het kalifaat" en dus als een aanhanger van IS omschreef.

"Maar we weten niet wie die persoon is en we weten niet of hij hem (de opgepakte verdachte) aangemoedigd heeft bij zijn plannen", zo verklaarde Frauke Köhler, woordvoerster van het parket. In het onderzoek naar de Syrische verdachte wordt daarom niet uitgegaan van lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar wel van het voorbereiden van een zware staatsgevaarlijke criminele daad, aldus nog Köhler.

Minister van Binnelandse Zaken de Maizière loofde voorts de Duitse veiligheidsdiensten voor hun "uitstekende werk". "Op basis van wat we weten, vond de ingreep op het juiste moment plaats: laat genoeg om bewijzen te vinden en tegelijkertijd ook vroeg genoeg om het gevaar op een betrouwbare manier af te wenden."