NOS NieuwsAangepast

Honderden vluchten geschrapt, toch maakt Ryanair meer winst

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het afgelopen half jaar meer passagiers vervoerd en meer winst gemaakt, hoewel er honderden vluchten werden geannuleerd vanwege roosterproblemen.

Er werden ruim 72 miljoen passagiers vervoerd, 11 procent meer dan in diezelfde periode een jaar geleden. De winst steeg met 11 procent naar 1,3 miljard euro.

In september maakte het bedrijf bekend vluchten te schrappen vanwege roosterproblemen. Ook de komende maanden worden er vluchten geannuleerd. Het treft ongeveer 700.000 passagiers van Ryanair.

Failliet

De bravoure van topman Michael O'Leary heeft niet onder de kwestie geleden. Bij de bekendmaking van de cijfers repte hij over sterke resultaten en haalt hij uit naar vakbonden die volgens hem misinformatie verspreidden over de annuleringen.

Hij zegt dat Ryanair profiteert van de faillissementen van Air Berlin en Alitalia. In beide landen is Ryanair verder gegroeid. "Er zijn andere EU-luchtvaartmaatschappijen in financiële problemen die hetzelfde lot staat te wachten", aldus het bedrijf.

Geld terug

Voor komend half jaar verwacht Ryanair ook groei, al zal die lager zijn vanwege de annuleringen. De groei komt naar verwachting uit op 4 procent.

Passagiers die getroffen zijn door de annuleringen krijgen hun geld terug, belooft het bedrijf. Volgens EUclaim, die voor 1000 klanten compensatie probeert te krijgen, is Ryanair niet snel met de terugbetalingen. Op de eerste brieven die gestuurd zijn, heeft Ryanair nog niet gereageerd.

Op de beurs stijgt het aandeel Ryanair licht. Het bedrijf heeft nu een waarde van ruim 18 miljard euro, dat is meer dan drie keer de waarde van Air France-KLM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl