Een veerboot in de haven van Harlingen
NOS NieuwsAangepast

'Duurdere veerboot is heel koude douche voor Wadden'

Onder Waddenbewoners zijn zorgen over de prijsstijging voor veerboten van en naar de eilanden. Vanaf volgend jaar moeten rederijen meer btw gaan betalen en eilandbewoners zijn bang dat die verhoging wordt doorgerekend aan passagiers.

"Het is al duur genoeg om op een eiland te wonen", zegt burgemeester Tineke Schokker van Vlieland. Ze heeft net een raadsvergadering voorgezeten waar het onderwerp weer besproken werd. "Ik krijg daar natuurlijk vragen over, ook op straat. Als je hier woont, moet je gewoon vaak naar wal. En het heeft ook effect op het toerisme. We willen niet dat mensen straks niet meer komen omdat het te duur wordt."

De Europese Commissie heeft Nederland op de vingers getikt omdat rederijen in het Waddengebied nu geen btw betalen over aanschaf en onderhoud van schepen. De EU vindt die vrijstelling niet terecht. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer willen dat staatssecretaris Snel (D66, Financiën) zijn best gaat doen om te voorkomen dat kaartjes voor de overtocht duurder worden.

Dit kwam echt als donderslag bij heldere hemel.

Tineke Schokker, burgemeester Vlieland

"We weten wel dat dit een aanwijzing uit Brussel is en dat maakt het een uitdaging", zegt Schokker. "Maar we weten ook dat we kunnen kijken naar een politieke oplossing. Je zou kunnen denken aan een soort compensatie. Ik heb zo geen pasklare oplossing, maar ik weet dat er allerlei specialisten op dit gebied in Den Haag zijn en daar wil ik graag mee in gesprek."

De prijzen voor een overtocht variëren nu van een paar euro voor eilanders op een korte afstand tot 26 euro voor toeristen in het hoogseizoen op een langere vaart. Een auto meenemen kost tot 150 euro. Het doorberekenen van btw zou dan een prijsverhoging van enkele euro's tot gevolg hebben.

'Enige verkeersader'

Schokker is naast burgemeester ook voorzitter van de Waddensamenwerking. "Dit is geen probleem van Vlieland alleen, en dan sta je sterker als je met vijf eilanden bent."

De eilanders hebben volgens de burgemeester nooit eerder voor een plotselinge prijsstijging als deze gestaan. "De veerboot is de enige verkeersader. En de wegen in Nederland zouden voor iedereen begaanbaar moeten zijn. Het moet niet nog duurder worden en dat ga ik tegen de staatssecretaris zeggen."

"Dit kwam echt als een donderslag bij heldere hemel. Hoe kan het nou dat wij die mededeling op Prinsjesdag krijgen en dat we daar niet over in gesprek konden gaan", vraagt Schokker zich hardop af. "Dat is heel raar. Zoiets hebben we niet eerder meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl