Direct naar artikelinhoud

Euthanasie in een achtbaan of 'zelfmoordkist' - nieuwste snufjes gepresenteerd op 'zelfmoordbeurs'

Een jaarbeurs voor de zelfdodingsbranche. Zo zou de Exit New Tech Conference in Toronto, Canada, kunnen worden genoemd. Pleitbezorgers van het recht op zelfdoding kwamen hier het afgelopen weekeinde bijeen om te worden geïnformeerd over de nieuwste technieken waarmee dit recht op een humane wijze kan worden uitgeoefend.

Nitschkes 'zelfmoordkist'.

Een haperende livestreamverbinding stelde belangstellenden min of meer in staat de presentaties bij te wonen. Er werden twijfels geuit over de rebreather, een zuurstofmasker - vanaf 1 januari te verkrijgen voor 149 dollar - dat bij een alternatief gebruik een zekere en milde dood 'binnen drie à vijf minuten' mogelijk zou maken. Kan de Britse producent garanderen dat het masker niet losschiet nadat de gebruiker buiten bewustzijn is geraakt?

De life quality monitor legt het hart stil als de levenskwaliteit van de gebruiker in tien categorieën tot onder een 'minimaal acceptabel niveau' is gedaald. En dan zijn er nog talrijke barbituraten en chemische verbindingen waarmee een voltooid leven kan worden beëindigd.

Euthanasia roller coaster

Tot de meer exotische plannen behoort de bouw van een euthanasia roller coaster: een achtbaan waarvan de inzittenden aan zo'n sterke G-kracht worden blootgesteld dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen stilvalt - met een 'euforische, elegante en betekenisvolle dood' tot gevolg. De ontwikkelaar van de meest effectieve technologie werd beloond met een geldprijs van 5.000 dollar.

De conferentie is belegd door de Australiër Philip Nitschke (70), de eerste arts die in 1996 een legale euthanasie uitvoerde.

Nitschke kwam met zijn radicale opvattingen over zelfbeschikking toenemend in botsing met de Australische autoriteiten. In 2015 vestigde hij zich met zijn vrouw Fiona in Nederland - in zijn ogen 's werelds meest euthanasie-vriendelijke land. Afgelopen vrijdag ontvouwde hij in Nieuwsuur zijn plannen voor de Sarco, een comfortabele cabine ('zelfmoordkist') - alleen door de inzittende te bedienen - die desgewenst met stikstof wordt gevuld.

Voor de conferentiegangers is zelfeuthanasie allang geen toekomstscenario meer. 'Het point of no return is allang gepasseerd', zegt Nitschke. 'Want de techniek is er al.'

Het point of no return is allang gepasseerd
Philip Nitschke

Lees hier meer over het euthanasievraagstuk en de Levenseindekliniek

Randen van de wet
Ook een opgerekte euthanasiewet biedt geen ruimte voor levensbeëindiging bij 'voltooid leven', schrijft Sander van Walsum in het Commentaar.

Bepaalt de rechter of de politiek hoeveel ruimte de euthanasiewet biedt?
De euthanasiepraktijk beweegt zich naar 'de randen van de wet'. In de Tweede Kamer buigen deskundigen zich maandag over de vraag: bepaalt de rechter of de politiek hoeveel ruimte er is voor 'moeilijke gevallen'? (+)

Levenseindekliniek kan vraag niet aan

Het aantal euthanasieaanvragen bij de Levenseindekliniek stijgt zo snel dat de organisatie tientallen nieuwe artsen zoekt.

De snelle opmars van middelen voor zelfdoding valt niet te stuiten
Gebruik, bezit en verspreiding van medicatie voor zelfdoding is in Nederland nog verboden. Dat zal en moet veranderen vindt Agnes Wolbert, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

'En als het nou uw eigen kind was?', vroeg ze me
Verpleegkundige Paula Groenendijk vertelt over de patiënt die haar kijk op het vak veranderde. 'Nu denk ik: het is ook een recht van artsen om het niet te willen, niet te kunnen.' (+)

Poedereuthanasie is voor sommigen een gevaar, voor anderen een oplossing
Zelfgekozen sterven komt dichterbij nu trouwe leden van de Coöperatie Laatste Wil binnenkort hun eigen levenseindepoeder kunnen bestellen. (+)