Een ondervoed kind in de Kasaï-regio in Congo
NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden kinderen ondervoed in Congo: 'Het is een ramp'

Als in de door conflict verscheurde Democratische Republiek Congo niet snel hulp komt, zullen miljoenen Congolezen sterven door ondervoeding, onder wie honderdduizenden kinderen. Dat zegt David Beasley, het hoofd van het World Food Programme. In Congo woedt al jaren een gewelddadig conflict, dat sinds vorig jaar weer is opgelaaid.

Vooral in de regio Kasaï, in het midden van het land, is de situatie schrijnend.

Beasley is op bezoek in het land en noemt de situatie een ramp. "Onze teams zagen uitgebrande huizen en ernstig ondervoede kinderen", vertelt hij aan de BBC. "Veel kinderen zijn al overleden. Als er niet snel voedsel naar de juiste plekken wordt gebracht, worden dat er nog honderdduizenden meer." Het transport van voedsel zal steeds lastiger worden, doordat het regenseizoen eraan komt. Daardoor worden de wegen steeds slechter begaanbaar.

Een ondervoed kindje in een opvangcentrum in Congo

Door de gevechten zijn veel Congolezen het land uit gevlucht. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zijn in Congo 3,9 miljoen mensen hun woonplaats ontvlucht, een verdubbeling sinds 2015. Ruim 400.000 van hen zijn vertrokken in de afgelopen drie maanden. In de Kasaï-regio zijn meer dan 750.000 mensen vertrokken om het geweld te ontsnappen.

Een deel daarvan is vertrokken naar buurlanden zoals Zambia, Uganda en Tanzania.

Terugkeer

Toch komen er ook steeds meer mensen terug naar de regio, meldt de VN. Velen van hen keren terug naar een verwoest huis en vermoorde familieleden. Ook de 45-jarige Marie Kapinga. Het restaurant dat ze voorheen bezat is verwoest, het pension staat er nog maar is helemaal leeggehaald. "Zelfs de bedden zijn gestolen", zei ze in een verslag van de VN.

Door het oplaaiende conflict heeft Congo sinds kort het label 'niveau drie' gekregen van de Verenigde Naties. Dat wordt alleen gegeven aan de zwaarste noodsituaties.

Een ondervoed jongetje in een opvangcentrum houdt de hand van zijn vader vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl