Direct naar artikelinhoud

Spanning loopt op rond Trump-entourage, eerste arrestatie in kwestie Rusland wordt snel verwacht

In en om het Witte Huis zindert het van de spanning: speciaal aanklager Robert Mueller laat iemand uit de directe omgeving van president Trump arresteren. De naam zit voorlopig nog in een gesloten envelop.

De naam van Paul Manafort (tweede van rechts) wordt het meest genoemd: in juli werd hij verrast door een FBI-huiszoeking in de vroege ochtend.Beeld reuters

Wie wordt het? Een dezer dagen, misschien maandag al, wordt het eerste lid van de Trump-entourage opgepakt op gezag van speciale aanklager Robert Mueller. Hij onderzoekt of er banden waren tussen de Trump-campagne en de Russen. Tegelijkertijd wordt er grote druk op Mueller uitgeoefend om op te stappen, omdat hij partijdig zou zijn. En president Trump en zijn aanhangers, aangevuurd door rechtse media, vinden dat Clinton de gevangenis in moet.

CNN had vrijdagavond de scoop: Mueller kreeg die dag in Washington groen licht van een grand jury, een groep burgers die kijkt of er genoeg bewijs is, om iemand uit de kringen rond president Trump in staat van beschuldiging te stellen.

We weten niet wie het is, of waarvan hij (waarschijnlijk geen zij) wordt beschuldigd. CNN heeft alleen een bevestiging gekregen dát de naam van een Trumper in de verzegelde envelop zat waarmee het Mueller-team vrijdag naar buiten kwam.

Het lek is opmerkelijk: normaal gesproken wordt niet vooraf verklapt dat iemand gearresteerd gaat worden. Maar het nieuws leidde natuurlijk tot een weekend vol speculatie. Belangrijkste kanshebbers lijken voormalig campagnemanager Paul Manafort, voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, voormalig buitenlandadviseur Carter Page en advocaat Michael Cohen. Manafort staat met stip op één: in juli werd hij verrast door een FBI-huiszoeking in de vroege ochtend. Page en Cohen werden deze week bevraagd door parlementariërs, wat ook informatie kan hebben opgeleverd die de FBI interessant genoeg vindt voor een arrestatie.

Robert Mueller in 2013.Beeld afp

Ook Donald Trump jr. en Trumps schoonzoon Jared Kushner worden genoemd. Trump jr. belegde tijdens de campagnezomer van 2016 een bijeenkomst in de Trump Tower, waarbij een Russische advocate een voorstel deed om Clinton zwart te maken. Zij had dat vooraf overlegd met een hoge functionaris uit het Kremlin, onthulde The New York Times vrijdag. Kushner was ook bij dat overleg. Hij heeft drie keer een verklaring moeten aanpassen over zijn contacten met de Russen.

Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het onderzoek van Mueller al zo ver is dat hij tot de kern van de zaak, mogelijke samenzwering van de Trump-campagne met de Russen, is gekomen. Omdat zijn opdracht heel breed is - hij mag alles waar hij op stuit in zijn onderzoek betrekken - is het waarschijnlijker dat iets in de periferie nu reden is voor een arrestatie. In het geval van Manafort zou dat bijvoorbeeld het witwassen kunnen zijn van vastgoedgeld, zoals The Wall Street Journal dinsdag meldde.

Het kan ook zijn dat een kleinere vis in die vijver het eerste doelwit is van Mueller, om op die manier bij de grotere vissen te komen.

'Clinton werkte met Russen'

Intussen blijven het Witte Huis en de Trump-gezinde media de aandacht vestigen op Hillary Clinton. 'De Dems gebruiken deze verschrikkelijke (en voor ons land slechte) Heksenjacht voor slechte politiek, maar de Republikeinen vechten nu terug zoals nooit eerder. Er is zo veel SCHULD bij de Democraten/Clinton, en nu stromen de feiten naar buiten. DOE IETS', twitterde de president zondagochtend.

Afgelopen week werden haar twee fouten aangewreven. Allereerst bleek haar campagne te hebben betaald voor het Steele-dossier, het rapport met geruchten over Trumps Russische connecties. Eerste conclusie van de rechtse media: het FBI-onderzoek naar Trump is gebaseerd op het Steele-dossier en dus door Clinton ingestoken. Tweede conclusie: het is dus Clinton die met de Russen heeft samengewerkt, niet Trump (dit omdat ex-spion Steele zijn informatie deels uit Rusland heeft gehaald).

Een andere stok om Clinton mee te slaan is de verkoop van een Amerikaanse uraniummijn aan de Russen in 2010, waarvoor Clinton destijds als minister van Buitenlandse Zaken groen licht heeft gegeven. Die kwestie kreeg een nieuw vernis van verdachtmakingen omdat de FBI in die periode onderzoek zou hebben gedaan naar een corrupte Rus in de nucleaire hoek. Dat bleek geen obstakel voor de transactie.

Eerste, al twee jaar oude conclusie van de rechtse media: Clinton is omgekocht om de Russen het Amerikaanse uranium te geven. Tweede conclusie: de FBI, in het bijzonder toenmalig directeur Robert Mueller, heeft dat laten gebeuren.

Al die verdachtmakingen leiden tot oproepen om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar Clinton, en tot oproepen aan Mueller om af te treden. Dat laatste is op dit moment het meest relevant: als Mueller opzij stapt of opzij wordt gezet komt het onderzoek naar Trump en de Russen tot stilstand.

De uraniummijn die Clinton in 2010 verkocht aan de Russen.Beeld afp

Belangenverstrengeling

Onder meer The Wall Street Journal (een krant van Trump-vriend Rupert Murdoch) riep in een hoofdredactioneel commentaar om het vertrek van Mueller. Ook Republikeinen drongen op Fox News aan op zijn vertrek. Volgens hen moet de 'schijn van belangenverstrengeling' al genoeg reden zijn voor Mueller om op te stappen.

De toon van de oproepen lag soms tegen het hysterische aan. Trump-adviseur Roger Stone werd van Twitter verbannen.

Dat alles lokte ook een reactie uit. Het actienetwerk MoveOn is al bezig met de organisatie van een 'Mueller Rapid Response': in zeker 150 steden staan demonstraties op stapel, mocht de speciale aanklager worden ontslagen (als het voor het middaguur gebeurt dan om vijf uur 's middags, anders een dag later om twaalf uur).

Ook de druk op minister van Justitie Jeff Sessions wordt opgevoerd. Hij zou het onderzoek naar Clinton moeten openen. Als hij dat niet doet moet hij plaatsmaken, zei onder meer 'Judge Jeanine', een presentator van Fox News zaterdagavond.


Lees ook deze stukken over het Ruslandonderzoek

Clinton financierde Steele-dossier
Deze week bleek dat de Clinton-campagne en de Democraten het rapport met beschuldigingen over de band tussen Donald Trump en Rusland hebben betaald.

Manafort afgeluisterd
De voormalige campagneleider van president Donald Trump, Paul Manafort, is zowel vóór als na de presidentsverkiezingen afgeluisterd door de FBI

Contact met de Russen?
Eerst was er niks van waar, nu is het wel gebeurd, maar is het niet erg. Het flexibel omgaan met de waarheid begint Trump c.s. medio juli jl. op te breken. (+)

Ontslag Comey
De grootste fout uit de moderne politieke geschiedenis. Zo noemt Steve Bannon, ex-politieke strateeg in het Witte Huis, de beslissing van president Donald Trump om FBI-chef James Comey te ontslaan.

De FBI slaat terug
Donald Trump heeft de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug. Lees dit verhaal van onze correspondent uit mei dit jaar terug. (+)