Een van de auto's die zijn gebruikt bij de twee aanslagen
NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanslag op hotel in Mogadishu

Bij een aanslag bij een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker 25 doden en 30 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn een vooraanstaande politieman en een voormalig parlementariër.

De aanslag begon met een bomauto die naast het populaire Nasa Hablod-hotel explodeerde. De wagen had naast het hek van het hotel gestaan en de chauffeur had gedaan alsof hij reparaties uitvoerde voor hij de bom tot ontploffing bracht. Een paar minuten later ging in de buurt een tweede autobom af.

Strijders van de terreurbeweging al-Shabaab, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, verschansten zich na de aanslag in het hotel. Bij een vuurgevecht op de eerste verdieping doodde de politie naar eigen zeggen twee terroristen. De overige drie aanvallers zouden zich op de bovenste verdieping ophouden en granaten hebben gegooid naar de politie.

Onder de doden die zijn aangetroffen waren ook drie kinderen. Zij waren alle drie in hun hoofd geschoten. De politie zegt dat er dertig mensen uit het hotel zijn gered, onder wie overheidsfunctionarissen.

Elite

Het Nasa Hablod-hotel wordt druk bezocht door politici, militairen en andere leden van de Somalische elite. Bij een vergelijkbare aanslag op het hotel vielen vorig jaar vijftien doden. Toen had een auto met een bom erin ook het hek van het hotel geramd, waarop al-Shabaab-strijders het hotel binnendrongen en hotelgasten doodden.

Vorige week vielen 350 doden bij een aanslag met een vrachtwagen vol explosieven bij een druk kruispunt in Mogadishu. De Somalische premier Mohamed verklaarde toen de oorlog aan al-Shabaab.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl