Britse politie brengt mensensmokkel vanuit België ernstige tik toe

Grenscontrole in Kent © Belga

Het Britse National Crime Agency heeft met een undercoveroperatie een mensensmokkel vanuit België een ernstige tik toegediend, zo heeft SkyNews zaterdag bericht. Drie bendeleden hebben celstraffen gekregen.

Het gaat om een bende die voorhield maandelijks twintig migranten naar Groot-Brittannië te kunnen smokkelen, ook lieden die dat land weer waren uitgewezen maar probeerden terug te keren. In dat licht werkten twee bendeleden, Scott Downie en Anthony Corkovic, een plan uit om in België Albanezen over te dragen aan iemand van wie ze dachten dat die de migranten naar het Verenigd Koninkrijk zou brengen.

Bij een eerste poging daartoe in augustus arriveerden zes mensen onder controle van twee Albanezen met een voertuig in Oostkamp. Daar stapten ze over in een tweede voertuig, dat eigenlijk undercover was. De migranten werden opgepakt en later gedeporteerd. De twee Albanezen reden weg maar werden later alsnog in België gearresteerd en vervolgd.

Downie (31), Corkovic (28) en bendeleider Jetlind Gjyriqi (31) zijn in Groot-Bittannië door agenten van het National Crime Agency gearresteerd. De eerste twee kregen elk zeven jaar cel. Gjyriqi moet vijf jaar en twee maanden achter de tralies. ‘Wij hebben een gat geslagen in de capaciteiten van deze georganiseerde misdaadbende’, zei topspeurder Jezz Hope volgens SkyNews. ‘Georganiseerde misdaad werkt over grenzen heen. Het is vitaal dat Internationale misdaadbestrijdingsdiensten inlichtingen delen en samenwerken’.

Partner Content