Direct naar artikelinhoud

Opnieuw een Clinton-schandaal: rapport over band Trump en Rusland gefinancierd

Nog steeds zijn er veel onopgehelderde schandalen rond de Amerikaanse president, maar ineens gaat de ophef weer over de vrouw die géén president werd. Deze week bleek dat de Clinton-campagne en de Democraten hebben betaald voor het Steele-dossier, het rapport met beschuldigingen over de band tussen Donald Trump en Rusland.

Kamp-Clinton betaalde voor het Steele-dossier
Beeld epa

Ook beginnen twee commissies in het Huis van Afgevaardigden een onderzoek naar de verkoop van een Amerikaanse uraniummijn aan een Russisch bedrijf, zeven jaar geleden, toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken was.

Daarmee hebben de Republikeinen en het Witte Huis twee nieuwe stokken gekregen om mee te slaan. Het nieuws is nieuwe munitie voor de politieke jij-bakstrategie die in Amerika bekendstaat als 'what-aboutism': ja, maar kijk eens wat Hillary heeft gedaan!

Eerdere onthullingen

Die tactiek klonk al door in een commentaar van Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, donderdag tegen Fox News. 'Alles waarvan de Clinton-campagne en de Democraten de president het afgelopen jaar valselijk hebben beschuldigd, hebben ze zelf gedaan.'

The Washington Post onthulde dat het Clinton-kamp heeft betaald voor het Steele-rapport, het bundeltje aantijgingen tegen Trump dat vorig jaar is verzameld door de Britse oud-spion Christopher Steele. Meest tot de verbeelding sprekende detail is dat Trump Russische prostituees voor plasseks zou hebben ingehuurd, maar dat is nooit bewezen, net als de meeste andere details. Wat wel klopt is de bewering dat de Russen de Amerikaanse verkiezingen wilden beïnvloeden - iets wat de Amerikaanse inlichtingendiensten zelf ook hebben ontdekt, in de loop van 2016.

Sarah Huckabee SandersBeeld afp

Oppositie-onderzoek

Al vorig jaar berichtte nieuwssite Mother Jones over het Steele-rapport. Steele was ingehuurd door Fusion GPS, een bureau dat in eerste instantie door Republikeinse tegenstanders van Trump was ingeschakeld om hem te onderzoeken; na de voorverkiezingen namen de Democraten het contract over. Het nieuws is dus nu dat de Clinton-campagne zelf daar weet van had.

Niet gek, want 'oppositie-onderzoek', is een gebruikelijke manier om materiaal over politieke tegenstanders te verzamelen. Toen zijn zoon in Trump-Tower een bijeenkomst had met Kremlin-gelieerde Russen, noemde Donald Trump dat ook onschuldige 'opposition-research'. Maar de Democraten hebben zichzelf in de nesten gewerkt door hun betrokkenheid bij het Steele-dossier te ontkennen.

Zowel campagnevoorzitter John Podesta als partijvoorzitter Debby Wasserman Schultz heeft volgens CNN beweerd niets van de financiering van het rapport af te weten, toen hun ernaar werd gevraagd door onderzoekers van de Senaatscommissie voor de inlichtingdiensten. Dat kan strafbaar zijn. Bovendien lijkt het er zo op dat de Clintons weer eens iets te verbergen hadden. Het beeld is duidelijk.

Trump zal met nieuwe kracht beweren dat het onderzoek naar hem politiek ingestoken is, want gebaseerd op het Steele-dossier, maar dat is onzin

De financiering van het Steele-dossier is echter geen bewijs van 'samenspanning met de Russen', zoals Trump donderdag twitterde. De Democraten hebben weliswaar een (buitenlandse) detective ingeschakeld om informatie te verzamelen, maar dat is wat anders dan dat waarvan Trump wordt beschuldigd: het samenwerken met een buitenlandse mogendheid die de verkiezingen beïnvloedt met hacks en een grootscheepse desinformatiecampagne.

De vraag of Trump daarvan af wist hangt nog steeds boven de markt. Trump zal met nieuwe kracht beweren dat het onderzoek naar hem politiek ingestoken is, want gebaseerd op het Steele-dossier, maar dat is onzin. Het fundament onder het onderzoek wordt gevormd door onafhankelijk werk van de inlichtingendiensten, en niet door het Steele-dossier. Dat is nu, meer nog dan het al was, een stoorzender geworden.

Daarnaast is er de verkoop van Uranium One, een Canadees mijnbouwbedrijf met een uraniummijn in het Amerikaanse Wyoming, aan de Russen in 2010. De regering-Obama, inclusief Hillary Clinton, had toen geen bezwaar tegen de transactie. Ook kreeg Clinton rond die tijd donaties van de aandeelhouders van de mijn, en ontving Bill Clinton een half miljoen dollar voor een speech in Moskou. De suggestie van omkoping, voor het eerst gedaan door de Breitbart-journalist Peter Schweizer in het boek Clinton Cash, was een belangrijke kritiek tijdens de presidentscampagne.

De krant The Hill voegt daar nu een nieuw element aan toe: de FBI deed in die tijd onderzoek naar een Russische zakenman die Amerikaanse bedrijven probeerde om te kopen. Die corruptiezaak was ook al bekend (de Rus werd in 2014 veroordeeld), maar The Hill schrijft nu op basis van anonieme bronnen dat het onderzoek in 2010 al gaande was, en dat de regering Obama, inclusief Clinton, desalniettemin niets heeft gedaan.

Toch iets te verbergen?

Zowel Clintons campagnechef John Podesta als Democratisch partijvoorzitter Debby Wasserman Schultz zou hebben gejokt over de financiering van het rapport. Daarin stond onder meer dat Trump plasseks had gehadmet Russische prostituees, iets wat nooit is bewezen.

Daarmee is de suggestie Clinton-Rusland-corruptie vers leven ingeblazen. De drie woorden kunnen naar believen met elkaar worden verbonden. 'FBI ontdekt bevestiging van Hillary Clintons corrupte uraniumdeal met Rusland', kopte Breitbart deze week.

Meer dan een suggestie is het niet. Toch zal ook dit Clinton blijven aankleven. Haar stichting ontkende in eerste instantie geld te hebben gekregen van Uranium One-aandeelhouders, en herstelde dat pas later. Het beeld is duidelijk.