Catalonië roept onafhankelijkheid uit (metronieuws.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Havermout in Buitenland  ·  25 Reacties

  • 10
  • 703x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Heel goed jongens. Breek de boel maar af dankzij een stel populisten. Zal goed zijn voor Spanje en Catalonië. Stel kleuters.

23
1 VaY

dat kan nog leuk worden, hè Juncker en Timmermans?

8
2 Roomboterbabbelaar

@2 Hier is niets leuks aan. Tenzij je hoopt op een drama om je anti-EU gedram te kunnen rechtvaardigen.

17
3 VaY

Die rajoy is een verschrikkelijk beroerd schaker. Heeft geen idee wat ie doet. Wordt zo mat gezet.

9
4 flauwekulallemaal

De EU staat officieel achter de 'autoriteit', maar laat wel media propageren met hoop voor het andere.

5
5 Boelie

@2 Nu die hebben er helemaal niks mee te maken,heeft de ECB al de stekker uit de pin automaten getrokken in Catalonie? Want nu zijn ze geen lid meer van de EU en als je geen lid bent van de EU kun je ook niet de Euro als munt hebben!

12
6 mike45

Nou Rajoy Franco kom er maar in.

7
7 welofniet

@1 tuurlijk joh het zijn natuurlijk weer populisten. Er is niks populistisch aan rajoy zijn manier van handelen. Populisme is iets wat iedere politicus en politieke partij doet.

4
8 Trotse Friese Leeuwarder

Dat wordt het komend jaar niet naar de Costa Brava.....

5
9 LoydMorris

@9 u vreest een visumplicht?

4
10 semperpenis

Als die badmuts uit Madrid normaal had gereageerd was er nog steeds hooguit zo'n 40% voor afscheiding geweest, waren de handen van het Catalaans parlement gebonden en was alles bij het oude gebleven. Zijn irrationele reactie heeft alleen maar ellende veroorzaakt en dat wordt er ook echt niet beter op.

4
11 flauwekulallemaal

Ola, Catalonie bij deze erkend als nieuw land!!

6
12 waterkracht

@12 Nee, internationaalrechtelijk gezien niet. Een eenzijdig uitroepen van de ‘onafhankelijkheid’ maakt nog geen staatsrechtelijke eenheid die erkend wordt. Dat gebeurd enkel op democratische wijze, waar elk mens de andere mens als mens respecteert. Madrid is echter ook niet geheel zonder schuld aan deze gepolariseerde situatie. Het respect aspect van deze zijde valt ook weg. Het machtsspel zo hoog spelen (van beide kanten) leidt dus tot dit soort escalaties.
Wederzijds met respect van mens tot mens kan zo veel goeds brengen, maar een aantal mensen willen niet aan dat idee.

2
13 Crannbuidhe

Ontzettend dom van de Catalaanse "bestuurders".

Geen land dat je steunt. Frankrijk dat de onafhankelijkheid niet erkend. Economisch dus catastrofaal. En eerlijk waar, niemand die uit kan leggen waarom die onafhankelijkheid zo noodzakelijk is.

Hopelijk zijn deze Catalaanse "bestuurders" binnenkort in de gevangenis te vinden om een straf van 30 jaar uit te zitten, want dat is waar dit soort wanbestuurders en volksmenners wat mij betreft thuis horen!

6
14 Vaartuig

Net als bij de Brexit stemmers, van alles overhoop halen, zonder eerst na te denken wat de gevolgen zullen zijn.
Catalonië, heeft als ze zelfstandig zijn; geen handelsbetrekkingen, geen valuta, geen overheden, geen wetten..... enkel gesloten grenzen..... nou joepie

5
15 mening

De untergang van de dictatuur EU word steeds duidelijker.
Er word van alle kanten aan geknabbeld.
Helaas gaat het te langzaam.

7
16 Positivo

@13 Internationaal rechtelijk juist wel. Catalonie oefent haar internationaal recht op zelfbeschikking uit. En aangezien internationaal recht hoger in rangorde staat, zowel boven de Spaanse wet, art. 155, als de Spaanse grondwet, heeft Catalonie het recht om onafhankelijkheid uit te roepen. Daarnaast als de lagere Spaanse wetten tegenstrijdig zijn met internationale wetgeving, internationale wetgeving dwingend voorschrijft, d.w.z. er niet van internationale wetgeving afgeweken mag worden, de nationale wetten aangepast moeten worden. Spanje heeft dat niet gedaan, daarmee zijn zowel artikel 155 als de Spaanse grondwet nietig, niet toepasbaar.

Wat Spanje wel probeert is haar macht uitoefenen d.m.v. het recht van de sterkste. Echter het recht van de sterkste bestaat niet in de rechtspraak.

2
17 waterkracht

@17

"Catalonie oefent haar internationaal recht op zelfbeschikking uit."

Flauwekul. Catalonië is nooit echt een apart volk of een apart land geweest. Bovendien ontbreekt ook de noodzaak aangezien ze tot op heden grote mate van autonomie hadden.

"En aangezien internationaal recht hoger in rangorde staat, zowel boven de Spaanse wet, art. 155"

Ja echt? Een land kan gemakkelijk een VN-resolutie naast zich neerleggen. Zie Noord-Korea. Punt is dat andere landen het wel op de agenda moeten willen zetten en dat gaan zowel de VS, Frankrijk en Rusland niet doen aangezien voor hen Spanje een belangrijke partner is.

"Spanje heeft dat niet gedaan, daarmee zijn zowel artikel 155 als de Spaanse grondwet nietig, niet toepasbaar."

In jouw ideaalwereldje wel. Dat denken die incompetente bestuurders (@15 heeft het goed beschreven) ook. (1) Het is twijfelachtig of er wel een meerderheid is van het 'Catalaanse' volk dat voor afscheiding is. (2) Het is twijfelachtig of je kunt spreken van een duidelijke Catalaans volk. (3) Ja er is internationaal recht, maar landen kunnen dat negeren. Andere landen kunnen het wel op de agenda zetten, maar zullen dat niet zo snel doen. Spanje heeft machtige vrienden in de EU, de NAVO en de rest van de wereld die een veto (en ingrijpen) in de veiligheidsraad zullen blokkeren.

Dream on. Catalaanse bestuurders zijn incompetent, maar dat wil nog niet zeggen dat we voor die sufferds ook maar enige sympathie moeten hebben. De enige reden die ze geven is dat ze wat geld missen (wat een slechte reden is), om vervolgens met een zeer krappe meerderheid en een illegaal referendum onafhankelijkheid af te dwingen dat zowel Spanje als Frankrijk (je weet wel de buurlanden) nooit gaan accepteren.

3
18 Vaartuig

@10 Nee.... een hele hoop ellende. Kijk maar eens wereldwijd hoe het er aan toegaat bij landen die uit elkaar vallen.....

0
19 LoydMorris

@18

Uw eigen opmerkingen zijn hier flauwekul. Ken uw geschiedenis, Catalanie is voordat Spanje het gebied onderdeel van Spanje maakte, weldegelijk een apart volk geweest (daar hoef je nl. geen staat voor in het leven geroepen te hebben). En er zijn genoeg landkaarten te vinden tot ver in de oudheid waarop Catalonie als apart land afgebeeld staat.

Dat een land een VN resolutie naast zich neer kan leggen neemt niet weg dat het in overtreding is.

Het is evenseens zeer twijfelachtig of een meerderheid van de Catalaanse bevolking tegen afscheiding is. Dat er landen internationaal kunnen recht negeren neemt niet weg dat landen internationaal recht mogen negeren. Internationaal recht blijft het hoogst mogelijk recht, overruled dus nationaal recht. Alle landen in de wereld hebben zich te conformeren aan internationaal recht, ook Spanje. Dat ze dit niet doen is een andere kwestie (o.a. gebrek aan krachtige sanctiemaatregelen die daadwerkelijk conformatie aan internationaal recht afdwingen).

De Spaanse regering in Madrid is minstens net zo incompentent zo niet nog meer. Rajoy heeft door zo te handelen als ie gedaan heeft, zichzelf en de hele Spaanse natie ten overste van de hele wereld flink voor schut gezet.

5
20 waterkracht

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal worden afgezet, net als de andere ministers van Catalonië. Spaanse ministeries zullen de leiding overnemen. Ook de politie in Catalonië zal onder gezag van Madrid komen te staan. En dat is terecht, Carles Puigdemon heeft niet alleen een land, maar ook vrienden en familie gescheiden. Nadat Carles Puigdemon na herhaaldelijk open dialoog geen gehoor gaf, heeft deze lafaard het parlement van Catalonië vandaag laten stemmen uit zijn naam.

4
21 Rapunzel

Carles Puigdemont heeft niet alleen de democratie genegeerd met zijn illegale verkiezing, waarvan de uitslag eenzijdig is over de rug van Spanje en de burgers van Catalonië die thuisbleven in deze illegale verkiezing, ook heeft hij de wet overtreden en probeert daar nu onderuit te komen. Deze man is geen president. Who is de Franco now ?

4
22 Rapunzel

@20

Je praat echt onzin. Laat ik even ingaan op een paar van je beweringen:

Je zegt: " Ken uw geschiedenis, Catalanie is voordat Spanje het gebied onderdeel van Spanje maakte, weldegelijk een apart volk geweest (daar hoef je nl. geen staat voor in het leven geroepen te hebben). En er zijn genoeg landkaarten te vinden tot ver in de oudheid waarop Catalonie als apart land afgebeeld staat. "

Flauwekul van de bovenste plank. Pas in de middeleeuwen wordt de kiem gelegd voor wat nu Catalonië zou kunnen zijn, voor zover het niet gewoon zeer verweven is met de rest van Spanje. Bovendien zijn er wel meer kaarten uit de oudheid die weliswaar iets over grenzen zeggen, maar zeker niet alles. Los van de nauwkeurigheid kun je dergelijke kaarten niet één op één op de huidige situatie leggen. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Cataloni%C3%AB

"Dat een land een VN resolutie naast zich neer kan leggen neemt niet weg dat het in overtreding is."

Spanje is niet in overtreding. Het zou in overtreding kunnen zijn als een hoop van jouw aannames ook klopten en als feit worden aangenomen. Punt is dat jouw aannames niet als feiten worden aangenomen en ze derhalve dus ook niet in overtreding zijn.

Leuk geprobeerd natuurlijk question !

Je zegt: "Het is evenseens zeer twijfelachtig of een meerderheid van de Catalaanse bevolking tegen afscheiding is."

Grappig, je erkent wel dat er in ieder geval geen grote meerderheid is voor afscheiding. Daarin zit ook precies een belangrijk argument tegen onafhankelijkheid. Als het werkelijk zo'n onderdrukt volk zou zijn, zou een overgrote meerderheid wel voorstemmen. Overal ter wereld is voor dergelijke drastische ingrepen een 2/3 meerderheid nodig en niet de nipte meerderheid van de Catalaanse "bestuurders" en prutsers.

Je zegt: "Dat er landen internationaal kunnen recht negeren neemt niet weg dat landen internationaal recht mogen negeren. "

Als je iets heel vaak herhaalt wil niet zeggen dat het ook waar is. Zie ook mijn eerdere commentaar op dit zeer twijfelachtige punt.

Je zegt: " Internationaal recht blijft het hoogst mogelijk recht, overruled dus nationaal recht. "

Zeer beperkt. Laat overigens eerst maar eens zien dat het "internationale recht" van toepassing zou zijn en waarom het niet gewoon een interne Spaanse gelegenheid betreft. Voor het omgekeerde zijn immers goede argumenten gegeven die je gemakshalve negeert.

Je zegt: "De Spaanse regering in Madrid is minstens net zo incompentent zo niet nog meer. Rajoy heeft door zo te handelen als ie gedaan heeft, zichzelf en de hele Spaanse natie ten overste van de hele wereld flink voor schut gezet."

Dat vind ik wel meevallen. Dat politiegeweld is flink overdreven. Maar goed, hij laat momenteel een meer beheerste reactie zien om hysterische reacties her en der te voorkomen.

0
23 Vaartuig

Ik dacht dat het parlement een groep volksvertegenwoordigers waren die besluiten nemen die de wil van het volk representeren. Dat wordt ons per slot van rekening elke dag door Rutte en aanhang zo uitgelegd. Het verkiezingsresultaat in Catalonië heeft ook daar een parlement voortgebracht waarbij de meerderheid de onafhankelijkheid heft uitgeroepen. Dus lijkt het mij dat Madrid daar nu dan ook niets meer te zoeken heeft, tenzij ze er weer een dictatuur van willen maken.

1
24 niet-alles-geloven

@24 Ook het parlement van de provincie van een land heeft de grondwet van dat land te respecteren. Het zou een mooie boel worden als dat niet zo was.

2
25 mike45

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Wedergeboren
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

    Maar gelukkig hebben wij Geert, ook een allochtoon. ...

zojuist geplaatst door Wedergeboren

ABRACADABRA
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

@5 ja, Brussel ziet alleen maar zielige mensjes, maar als ze eenmaal hier zijn, krijg je de ellende...

1 minuut geleden geplaatst door ABRACADABRA

wildersfan
Nieuwe rel rond Johan Derksen

Derksen werkt zich aardig in de nesten. 😂...

1 minuut geleden geplaatst door wildersfan

Biscanna
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

Dat volk is nogal snel aangebrand, wat je ook wel kan zien. 👳...

1 minuut geleden geplaatst door Biscanna

Wedergeboren
Zomerverwachting 2024: heet en onstabiel?

@4     "klimaatvluchtelingen" Mispoes. "Wanneer krijgt iemand asiel in Nederland?" https://www.rijksoverheid.nl/onde...

2 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Defcte burger
Koningsdag in Amsterdam betekent 4 miljoen liter plas: ‘Verschrikkelijk als ze door de brievenbus staan te plassen’

@48Alleen degene die in het vondelpark de nacht hebben doorgebracht en de volgende morgen als herboren de nieuwe dag aanvangen zijn de echte A...

3 minuten geleden geplaatst door Defcte burger

Bob Sleebaan
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

Dit soort taferelen zullen steeds vaker gaan voorkomen. Migratie verplaatst de problemen van daar naar hier. Maar gewoon de kop in het zand stek...

4 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bop
Extinction Rebellion blokkeert A10 op Koningsdag, maar niet als de koning zich uitspreekt - Joop - BNNVARA

@171 Ik kan prima voor mezelf zorgen, dank je. Ik drink, uitsluitend bij een goede gelegenheid, een mooie Merlot. Maar altijd een goede fles, n...

6 minuten geleden geplaatst door Bop

Bob Sleebaan
Zomerverwachting 2024: heet en onstabiel?

In Afrika wordt het heet. We moeten rekening houden met een toename van klimaatvluchtelingen. Ze zullen met open armen ontvangen gaan worden d...

8 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Weetal
Vijf jongens slaan kind in elkaar om voetbal

De jeugd is toch de toekomst?...

8 minuten geleden geplaatst door Weetal

NK. App
Lasyboy TubeMultporn..netArtistas PornográficasBig CockpicsTeen SquirtingMckenna Grace NudeXxvodeoMia Khalifa GlassesJohn Porn StarYanet Garcia PornMay Thai AnalNotherlessJessy JeyBbc Ebony PornKamsutra Sex VideoFlexible SexUnwantedcreampieHqpornrrCam4 France FemmeJordanxoShemale Fucking GuyBending Over BabesKriti Sanon PornPorn Video Hd 4kBlack Com Sexy MovieFirst Timer Bred And Sodomized Hard FacialabuseRomi Rain SexIndian OnlyfansSon Forces Mom PornTookilyAlena Ostanova NudeNaked Babes BoobsBest Swallow BlowjobsActricespornoHarley Dean CreampieAngela White OilCouple Hot PornBig Tittie SuckingGoticas CulonasMagic ProductionsHot Figure PornMia Khalifa XxxI Show Speed Dick SlipShort Haircuts For WomenShraddha Kapoor Sex Xxx299865 HentaiCollege Girl Porn HdFernanda Chocolatte3d Vr PornNude Milf SelfiePorn In Dominican RepublicLeaked Only Fans PornShadbasrPandavideoTamil Language SexAnjali KaraFull Hot Porn MoviesPorn Japanese MomSublimedirectorySophia Leone CreampieStanding Sex VideoTaxi Sex VideoKortney Olson NudeSexeiTrannycumshotsNatsuki AbePorn GslleryLiterotica ComHotms Com BrMia BanggVolleyball CameltoesLena The Plug SceneBrazzels Xxx VideoAllison EversBaddies_galleryRaven Riley NudeYoujjizChina Women Sex VideoSex Hindi LanguageBrazzers Porn AdsSe Xy Nudes8 Muses ForumsGay Porn With TwinksCheerlearder PornLeabian Threesome PornAsianjavPporno FilmoviSphie MuddMomoka NishineMexican SexxxKalifa XnxxSex Video HoliXxx Super StarPornographic Magazine FreeFilm PornograNude In RestaurantPeludas PornosNew Sexy XxxNaked AuntysVoyer WifeOnlyfans MassageWomen With Big ClitsCut Ki CudaiHot Story FilmZoey Luna PornTelugu Teen Sex VideosWww India XnxxHot Bbw PornNasty Lesbian Porn2drops PornEbony Big Booty PornOnlyfans.coomHot Brunette SexGvsdIndian Office Porn VideosXxx First Time HindiPorn Tube SearchNhentai.net/g/PornryIndian Mom NakedMom Tech Sex XnxxScarlett Johansson PronSex And Romantic ScenePorn In FoodSexclipSexmovesBokep JavhubMikaila Dancer Onlyfans LeakPorntn. OmLena Starr.pornFtkl TicklingHot Leabians PornGay Porn CompilationMovies Nude SeenXxx Vidio SexBlahgigi_tooTamil ForeplayStripping JapaneseTherealbrottfotSalma Hayek Top LessXxx GaralKittyy25Belladonna Porn StarLadyboy GuideDikgameSex StopwatchGay Porn PaymentHentaitortureBoyfriend Tv PornWoahkenzyyy