Politiek

PVV wil buitenlandse studenten uit islamitische landen weren van technische universiteiten

26-10-2017 16:40

PVV Kamerlid Harm Beertema wil buitenlandse studenten uit islamitische landen weren van technische universiteiten. Dat zegt hij donderdag tegen ThePostOnline. Aanleiding zijn de berichten dat Nederlandse technologie mogelijk is gebruikt in massavernietigingswapens of raketprogramma’s van Iran, Pakistan en Syrië. Het kabinet liet woensdagavond weten de zorgen van chef van de militaire inlichtingendienst MIVD generaal-majoor Onno Eichelsheim hierover te delen. Volgens hem is Nederland  ‘bijna een supermarkt voor landen die dit soort wapens willen ontwikkelen’. Eichelsheim waarschuwde vorige maand in een interview dat bedrijven en kennisinstellingen zich volgens hem onvoldoende bewust zijn dat dit soort ‘landen van zorg’ hier deze technologie proberen te verwerven.

Onderwijswoordvoerder Beertema wil dat minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) actie onderneemt. Hij maakt zich met name zorgen over ‘dual use-technologiën’, technologie die kan worden ingezet voor zowel vredelievende als militaire doeleinden. De PVV’er wil daarom van de minister weten welke technische universiteiten en vakgroepen hierbij zijn betrokken. Ook wil hij weten of buitenlandse studenten uit islamitische landen gescreend worden alvorens ze in Nederland komen studeren.

Beertema: “De meest veilige en beste oplossing is te kiezen door studenten afkomstig uit deze islamitische landen geen toegang meer te verlenen tot Nederlandse universiteiten.”