Sanne van Rij
Sanne van Rij Relaties & seks 25 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom daten voor millennials júist eenzaam kan zijn

Er wordt vaak gedacht dat er genoeg vissen in de zee zwemmen voor de gemiddelde millennial – datingapps zoals Tinder en Happn maken het immers makkelijker dan ooit om een connectie te maken. Toch? Volgens relatie-expert Alysha Jeney gebeurt juist het tegengestelde: juíst door die oceaan aan potentiële liefdeskandidaten weten millennials niet waar ze moeten vissen.

Meer daten is niet per se beter

Dit vertelt de Amerikaanse relatie-kenner aan website Hello Giggles. Ze heeft voornamelijk cliënten van 25 tot 33 jaar en ziet bij hen één overkoepelend probleem: het niet kunnen ‘connecten’ op diepgaander niveau met een potentiële partner. Als je een oprechte band met iemand wil opbouwen, heeft dat volgens Alysha héél veel tijd nodig: er moet namelijk een ‘veilig’ gevoel ontstaan. Wanneer je die tijd niet hebt of het die tijd niet wil geven, is het erg moeilijk om je kwetsbaar op te stellen en écht jezelf te zijn. Juist door al die vissen in de zee kan menig millennial maar moeilijk beoordelen wie nou echt bij hem of haar past, waardoor er vaak (te) snel wordt gedacht dat het niet gaat werken met iemand. Er worden steeds meer dates gepland, wat uiteindelijk juist isolerend werkt: je gaat minder snel de diepte in met iemand, en eindigt uiteindelijk weer alleen.

Liefdesvraaguur

Maar goed, wat is dan wél de manier om die ultieme klik met iemand te vinden? Volgens Alysha is dat voor iedereen anders, zo vertelt ze: “Dat antwoord is vrij beladen, omdat je heel veel praktische zaken kan veranderen die zouden helpen. Zo zou je Tinder of andere ‘snelle’ platformen kunnen mijden, maar voor sommige mensen zijn die apps juist wél een uitkomst. Ik denk dat het vooral belangrijk is om je af te vragen: waarom zoek ik een partner? Omdat ik me alleen voel, mijn biologische klok tikt of omdat ik het idee heb dat ik ook iemand ‘moet’ vinden omdat de rest van mijn omgeving ook al getrouwd is of kinderen heeft? Wanneer je een antwoord op die vraag hebt, zal je je fijner voelen in je eigen omgeving en zal je ook zelfverzekerder zijn in de datewereld. Wanneer je weet wat je beweegredenen zijn om op zoek te gaan naar een partner, zal je niet meer het gevoel hebben dat je een klik moet forceren. Dit geeft daten een veel positievere insteek en zal je ook in staat stellen om te weten bij wie het ‘bingo’ is.”

Gooi je hond in de strijd

Zie jij door al die Tinder- en Happnmatches ook het bos niet meer? Volgens Alysha kan je ook nog steeds op de old-school wijze een liefdespartner ontmoeten: als je bijvoorbeeld een hond hebt kan het een goede aanrader te zijn om daar eens een praatje met iemand aan te knopen. De sportschool is ook een mooi voorbeeld van een sociale omgeving waar het niet raar is om iemand aan te spreken: hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een hobbyklas in fotografie, koken of dans. Wanneer je dit soort interesses met mensen deelt, kan het een stuk sneller raak zijn dan je in eerste instantie denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.