Direct naar artikelinhoud
Lagarde

"We zullen geroosterd en gegrild worden": IMF-directeur waarschuwt voor klimaatverandering

Een uitgebrande auto herinnert aan recente bosbranden in Portugal.Beeld EPA

Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), schetst een bijzonder duister toekomstbeeld, als te weinig wordt gedaan om klimaatverandering en ongelijkheid tegen te gaan.

Lagarde deed de waarschuwing tijdens een conferentie in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. "Onze toekomst dreigt een dystopie te worden als we geen cruciale stappen zetten. We zullen geroosterd en gegrild worden." 

Christine Lagarde kijkt naar de CEO van het Saoedisch oliebedrijf AramcoBeeld AFP

Het bijzonder sombere toekomstbeeld zou al over zo'n 50 jaar realiteit kunnen zijn. Lagarde richtte zich tot oliemagnaten, wiens sector tegen dan onder grote druk zou staan, en wereldleiders, in het bijzonder de Amerikaanse president Donald Trump. Het is geen geheim dat Trump hevige kritiek krijgt voor zijn plan om zich niet te houden aan het klimaatakkoord van Parijs. 

Ongelijkheid

Lagarde gaat verder dan enkel de CO2-uitstoot. Ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en de haves en have-nots moet worden aangepakt. Ze kent de bedenkelijke reputatie van Saoedi-Arabië, maar vindt dat het land stappen in de goede richting zet. "Er zijn hervormingen op til die het makkelijker moeten maken voor vrouwen om te gaan werken."