Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Komst nieuwe D66-wethouder stuit op verzet

25 oktober 2017, 09.00 uur · Aangepast 25 oktober 2017, 09.53 uur

Nu Kajsa Ollongren naar Den Haag is vertrokken, maakt D66 werk van het aanstellen van een nieuwe wethouder. Maar niet iedereen is daar blij mee in de raad.

Vooral het feit dat de nieuwe wethouder vermoedelijk maar tot de verkiezingen in maart aan het werk is, en daarna recht heeft op twee jaar wachtgeld, is verschillende partijen in de raad een doorn in het oog. 'Het lijkt me toch dat je met zeven wethouders die paar maanden tot de verkiezingen in maart zou moeten kunnen uitzingen', zegt fractievoorzitter Daniël Peters van de SP tegen De Telegraaf.

Kritische vragen
Ook Marjolein Moorman van de PvdA vindt de situatie ongelukkig: 'Ik denk dat er een hoop kritische vragen over gaan komen. Het lijkt mij onnodig: je kunt de portefeuilles van Ollongren toch over de andere wethouders verdelen? Dat hebben we in het verleden, bij het vertrek van Eric Wiebes, ook gedaan.' Rutger Groot Wassink van GroenLinks: 'Ik wil weten waarom ze dit zo nodig willen, we moeten immers zuinig zijn met het belastinggeld.'

Lees ook: Wethouder Ollongren neemt afscheid: 'Met gemengde gevoelens'

Ook binnen de coalitie zou door de SP en VVD zijn aangedrongen om geen nieuwe wethouder aan te stellen. Ze zullen de voordracht wel steunen, omdat is afgesproken dat de partij recht heeft op vier wethouder. 

Grote uitdagingen
Reinier van Dantzig van D66 vindt een nieuwe wethouder nodig omdat de stad voor grote uitdagingen staat: 'Er zijn ons net twee topbestuurders ontvallen en er zitten twee wethouders in het college die zich vanaf januari vooral bezig zullen houden met de verkiezingsprogramma’s in plaats van met de stad. Daarom lijkt het ons in het belang van de stad goed om een vervanger te zoeken.'

Wie de nieuwe wethouder wordt, is nog niet bekend. Momenteel wordt er een wethouderscommissie ingesteld om te zoeken naar een geschikte kandidaat. Voorzitter van het dagelijks bestuur in Zuid Sebastiaan Capel wordt genoemd als mogelijke opvolger van Ollongren.