De tsaar en de ballerina zoals ze in de film te zien zijn
NOS NieuwsAangepast

Film over affaire tussen tsaar en ballerina verhit gemoederen in Rusland

Een bijzondere première was het, gisterenavond in Sint-Petersburg, van de film Matilda. Over de film was al lang voor de première veel te doen. Er is gedreigd om bioscopen in brand te steken en ook de regisseur moest het flink ontgelden. Wat is er aan de hand?

Matilda gaat over Nicolaas Romanov, de latere tsaar Nicolaas II, die verliefd wordt op ballerina Matilda. Een groep Russisch-orthodoxe gelovigen verzet zich met hand en tand tegen dat verhaal. Nicolaas is in de film nog kroonprins en gedraagt zich niet zo heilig als zij hem graag zien. Hij blijkt gewoon een mens van vlees en bloed te zijn. En dat raakt veel Russen in de ziel.

'De film belastert een onschuldige, vermoorde tsaar'

"De vrijheid van kunstenaars mag sommige grenzen niet overschrijden", zegt Anatoli Stepanov, hoofdredacteur van een Russisch-orthodox nieuwsagentschap. "Wij vinden het onacceptabel dat Russische heiligen worden gebruikt in de fantasieën van regisseur Aleksei Oetsjitel."

De weerzin is dus groot. Bioscoopeigenaren is verteld dat hun bioscopen in brand zouden worden gestoken als de film er vertoond gaat worden. Een paar auto's gingen al in vlammen op. Een voorpremière van de film werd zelfs afgelast nadat de advocaat van de regisseur zei dat er in zijn kantoor brand was gesticht.

Oetsjitel zelf noemt de tegenstanders van zijn film 'extremisten'. "Als we hier ook maar iets aan toegeven, dan winnen zij. Dat vind ik niet acceptabel", zegt hij.

Stepanov zegt met dat geweld niets te maken te hebben. "Het waren provocateurs die zeiden dat ze orthodoxe geloven waren" zegt hij.

Het orthodoxe geloof is onlosmakelijk verbonden met Rusland en de Russen, vertelt correspondent David Jan Godfroid. Ook president Poetin is maar wat graag goede vrienden met de kerk.

Protest van Russisch-orthodoxe gelovigen in St. Petersburg

Bij een protestbijeenkomst in een park bij het theater waar Matilda in première gaat, zegt een man dat hij teleurgesteld is in de manier waarop de overheid zich heeft opgesteld. "Er is belastinggeld gebruikt van duizenden en duizenden mensen die de film helemaal niet willen. Helaas zijn de autoriteiten aan de zijlijn gaan staan. Ze zeggen: er zijn verschillende standpunten. Die positie van de minister van Cultuur is een politieke fout."

Een vrouw valt hem bij en noemt de film "anti-Russische provocatie". "Het heeft niets met de historische werkelijkheid te maken. De film zet mensen tegen elkaar op."

Naar Nederland

Het protest, met zang en gebeden in het park, levert niets op. De film is gisteren zoals gepland in première gegaan. En er is nog geen bioscoopzaal in brand gestoken.

In Nederland is de film Matilda in ieder geval aanstaande zondag te zien in bioscopen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl