Jeanne Gaakeer is voorzitter van het hof in het hoger beroep tegen Geert Wilders
NOS NieuwsAangepast

Wilders twijfelt opnieuw aan onafhankelijkheid rechter

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

PVV-leider Geert Wilders heeft opnieuw de knuppel in het hoenderhok gegooid door vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid van een van de rechters in zijn hoger beroep.

Wilders zei recent informatie te hebben gekregen dat de voorzitter van het gerechtshof betrokken is bij een stichting die vorig jaar nog een prijs heeft gegeven aan een linkse activiste. Hij zinspeelde erop dat de raadsheer zichzelf moet terugtrekken.

Gaakeer gaf prijs

Raadsheer Jeanne Gaakeer is voorzitter van de stichting Gascaria. Om het jaar reikt de stichting een prijs van 1000 euro voor de beste masterscriptie in Nederland die een verband legt tussen het recht en geesteswetenschappen.

Vorig jaar kreeg UvA-student Sinead Wendt het geld. In het juryrapport wordt Wendt niet alleen geprezen om haar academisch niveau maar ook vanwege haar persoonlijke betrokkenheid bij ongedocumenteerde vluchtelingen.

Volgens Wilders is Wendt een linkse activiste, betrokken bij het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier. Ze zou ook aanwezig zijn geweest bij demonstraties tegen Wilders en de Amerikaanse president Trump eerder dit jaar. Toen de PVV-leider dit hoorde, moest hij zijn wenkbrauwen fronsen, zei hij tegen de voorzitter. "Bent u wel de juiste persoon om mij te beoordelen?", vroeg Wilders.

Eerdere wraking

"Ik hoop natuurlijk dat u kunt zeggen dat het niet waar is en dat u geen voorzitter bent van die stichting", zei Wilders tegen het hof. Hij liet doorschemeren dat hij vindt dat de voorzitter van het hof zichzelf moet verschonen, oftewel terugtrekken uit het proces, als het wel klopt. Het hof komt er donderdag op terug.

Ook bij de rechtbank kwam Wilders in aanvaring met een van de rechters omdat zij volgens hem niet onafhankelijk was. Het ging toen om opmerkingen die de rechter had gedaan in een tv-programma. De rechter trok zich niet terug en Wilders ving bot toen hij wraakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl