Vandaag komt de Duitse Bondsdag voor het eerst na de verkiezingen in nieuwe samenstelling bij elkaar

Geen warm welkom voor rechts-populisten in nieuwe Bondsdag

  • Jeroen Wollaars

    correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    correspondent Duitsland

Hoewel er nog geen nieuwe regering is geformeerd, komt vandaag de Duitse Bondsdag voor het eerst na de verkiezingen in nieuwe samenstelling bij elkaar.

Na hun verkiezingswinst komen ook de leden van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) voor het eerst in het parlement. De 93 parlementsleden van AfD kunnen meteen van alle kanten op tegenstand rekenen.

Dat begint al bij de indeling van de bekende zaal onder de koepel van de Rijksdag. Die is de afgelopen dagen onder handen genomen: 78 nieuwe stoelen zijn erbij gezet.

De Duitse Tweede Kamer kent nu 709 leden: nog nooit waren het er zoveel. Maar het ging niet zonder slag of stoot. De liberale FDP-fractie had - vergeefs - geklaagd dat ze in de zaal niet naast de AfD wilden zitten. En dat was pas het eerste waar de nieuwe partij tegenaan liep.

Rel om vice-voorzitter

De nieuwe voorzitter van het parlement is een oude bekende: Wolfgang Schäuble, tot nu toe bekend als de strenge minister van Financiën. Alle partijen mogen een vice-voorzitter leveren, en daarover is ook ruzie. Want nu al is duidelijk dat velen tegen de kandidaat van de AfD zullen stemmen. Deze 75-jarige ex-CDU politicus Albrecht Glaser zei op een AfD-bijeenkomst dat waar de islam aan de macht is, de vrijheid van godsdienst niet gewaarborgd is.

Daarop trok hij de conclusie: "Wie zo met grondrechten omgaat, moet je zelf dat grondrecht ontnemen." Diverse politici vinden dat hij zich met die uitspraak heeft gediskwalificeerd omdat de vrijheid van godsdienst in Duitsland niet ter discussie mag staan.

Ook rel om openingsspeech

Traditioneel wordt de openingstoespraak in het nieuwe parlement gehouden door het oudste lid. Dat zou in dit geval Wilhelm von Gottberg (77) zijn: lid van de AfD. Maar vlak voor de verkiezingen werd de wet gewijzigd en nu valt de eer toe aan het langstzittende lid. Dat is Hermann Otto Solms van de FDP. De AfD heeft dus het nakijken.

Op dag één is dus al duidelijk dat dit nieuwe parlement worstelt met de nieuwkomer Alternative für Deutschland. De verwachting is dat veel, vooral uitgesproken linkse politici, per definitie elk voorstel van de AfD zullen dwarsbomen. En hoewel anderen zeggen zakelijk, maar op afstand, met ze om te willen gaan, kun je je niet aan de indruk onttrekken dat de gevestigde partijen ze expres dwarszitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl