Het varkensbedrijf op het terrein van het voormalige Roma-werkkamp
NOS NieuwsAangepast

Tsjechië koopt varkensboerderij op terrein voormalig nazi-werkkamp

De Tsjechische regering koopt voor ruim 17 miljoen euro een varkensboerderij die is gebouwd op het terrein waar in de Tweede Wereldoorlog een nazi-concentratiekamp was voor Roma. Het kamp was in Lety, zo'n 85 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Praag.

De boerderij werd na de oorlog gevestigd in het nazikamp. Dat gebeurde onder het communistische regime. Roma-activisten en mensenrechtenorganisaties pleiten al jaren voor het verwijderen van het varkensbedrijf van de beladen locatie.

'Zigeunerkamp'

De nazi's interneerden in de Tweede Wereldoorlog zo'n 1300 Roma in het werkkamp in Lety, dat bekend stond als het "zigeunerkamp". Zo'n driehonderd mensen overleefden het kamp doordat ze wisten te ontsnappen of zich vrij te kopen. Veel anderen kwamen om het leven in het nazi-vernietigingskamp Auschwitz, waar ze na Lety naartoe werden getransporteerd.

De Tsjechische minister van Cultuur, Daniel Herman, zei dat hij snel de overeenkomst tekent met de eigenaar van de varkensboerderij. Het wordt een van zijn laatste daden als minister. Hij zit sinds 2014 in het kabinet namens de KDU-SL, de centrum-rechtse christendemocratische partij.

Afgelopen zondag waren er verkiezingen, die zijn gewonnen door de populistische partij ANO van miljardair Andrej Babis.

Monument

Op het terrein van de varkensboerderij komt een monument voor de Roma-slachtoffers van het nazi-regime. In Tsjechië wonen nu naar schatting 250.000 Roma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl