Direct naar artikelinhoud

Extreemrechtse 'Reichsbürger' die Duitse agent doodschoot krijgt levenslang

De extreemrechtse man die vorig jaar een Duitse politieagent doodschoot is veroordeeld tot een levenslange celstraf. Wolfgang P. (50), een zogenoemde 'Reichsbürger' die het bestaan van de Bondsrepubliek Duitsland niet erkent, opende het vuur toen een arrestatieteam zijn wapens in beslag wilde nemen.

Wolfgang P. maandag in de rechtszaal. Zijn gezicht is door het fotopersbureau onherkenbaar gemaakt.Beeld afp

Bij zijn actie raakten ook drie andere agenten gewond. P. is veroordeeld voor moord en een tweevoudige poging tot moord. Volgens Duitse media betrad hij maandag de rechtszaal met een glimlach op zijn gezicht en hoorde hij het vonnis gelaten aan.

Volgens de aanklager had P. een aanval op politieagenten lang van tevoren gepland. Toen een arrestatieteam bij hem langsging om zijn 31 jachtwapens in beslag te nemen, droeg hij een kogelvrij vest en had hij zich verschanst bovenaan de trap van zijn huis in Georgensgmünd, een dorpje onder Neurenberg. Vanaf daar nam hij de politie onder vuur door een open raam. P. kon uiteindelijk worden aangehouden.

Het huis van waaruit P. de agenten onder vuur nam.Beeld afp

Hitlers Duitse Rijk

P. is een van de duizenden Reichsbürger die de Duitse republiek niet erkennen. Ze beschouwen de Bondsrepubliek die na de Tweede Wereldoorlog werd gesticht als een Amerikaanse fabricatie, en stellen dat Hitlers Duitse Rijk formeel nog bestaat, aangezien de nazi's nooit een vredesverdrag met de geallieerden hebben getekend. Via een advertentie in een lokale krant had P. aangekondigd geen burger van de Bondsrepubliek te zijn en ostentatief zijn paspoort ingeleverd. Een klein jaar later vond de schietpartij plaats.

De Reichsbürger golden in de ogen van de Duitse veiligheidsdienst lange tijd als ongevaarlijke fantasten. Maar door het toenemend aantal geweldsincidenten waarbij ze betrokken zijn, is dat beeld gekanteld. De autoriteiten gaan nu uit van zo'n tienduizend Reichsbürger in Duitsland, van wie een paar honderd als rechtsextremisten worden beschouwd. Sommigen van hen zouden terroristische intenties koesteren. Bij politieacties begin dit jaar werd een Reichsbürger opgepakt op verdenking van het beramen van aanslagen Joodse mensen, asielzoekers en agenten.

In maart werd Reichsburger Peter Fitzek, de zelfbenoemde 'Koning van Duitsland', veroordeeld tot ruim drie jaar celstraf. Hij had een miljoen euro verduisterd die 'onderdanen' op zijn illegale bank hadden gestort.

Reichsbürger en voormalig 'Mister Duitsland' Adrian Ursache staat sinds deze maand terecht, onder meer voor poging tot doodslag.Beeld epa

Twitter bericht wordt geladen...