Direct naar artikelinhoud

Annabel Nanninga schetst een gitzwart beeld van Amsterdam

Annabel Nanninga, de lokale lijsttrekker voor FvD, schetst een gitzwart beeld van de stad. 'De stad is op, dood, klaar en verloren. Accepteer het en verhuis.'

Annabel Nanninga is lijsttrekker voor Forum voor Democratie in AmsterdamBeeld anp

Verfrissend is het wel, vergeleken met de uitspraken van veel andere politici. Waar raads­leden vaak de mond vol hebben van de 'ongedeelde stad' of 'schoon, heel en veilig', ziet Annabel Nanninga (1977) het heel anders.

'Michiel de Ruyter, kom terug!' schrijft Nanninga als er bij ongeregeldheden in Bos en Lommer deze zomer een politieauto in vlammen opgaat. Haar uitspraken, onder meer te lezen in verhalen op nieuwsblog The Post Online, maar ook in haar column op Radio 1, zijn choquerend en bieden weinig ruimte voor nuance.

'Godverdomme wat is Amsterdam toch afgegleden tot verwijfd, extreemlinks, geïslamiseerd, crimineel grafgat,' zei ze dit voorjaar tegen haar ruim 30.000 volgers op Twitter.

Onveiligheid
Maar de zwartgallige toon in haar publicaties is naar eigen zeggen niet het gevolg van permanente woede.

In een interview met Het Parool in 2016 legde ze uit dat het ook een zelfgekozen stijl is. "Ik ben niet boos. Ik vind dat vriendelijkheid enorm wordt overschat. Ik weet ook wel dat ik makkelijker iets gedaan krijg als ik het aardig vraag, maar ik zit er niet op te wachten dat iemand iets voor mij doet. Ik vind het ­belangrijker om daar te drukken waar het pijn doet."

Nanninga heeft twee kinderen en woont in Oost, nabij het slechte eind van de Dappermarkt.

Recent is daar cameratoezicht ingesteld om de aanhoudende drugshandel en andere criminaliteit tegen te gaan. De onveiligheid in dit deel van de stad is een van de redenen waarom ze tot voor kort wilde verhuizen.

"We groeiden uit elkaar," zegt ze over de Dapperbuurt. 'We begrijpen elkaar niet meer en zien alleen nog elkaars onhebbelijkheden. Het is óp. We kotsen elkander uit,' schrijft ze in april in haar column in de Brugkrant, hét huis-aan-huisblad van Oost.

Multiculturele samenleving
Opvallend is dat PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman vlak om de hoek bij Nanninga woont, en de wijk in een interview in dezelfde maand juist prijst als een voorbeeld van de geslaagde multiculturele samenleving. "Het werkt," zegt Moorman over de Dapperbuurt.

De vrouwen gaan elkaar zeker treffen in de Stopera, want Nanninga en het FvD beloven van 'de bestrijding van de PvdA-maffia in het hol van de leeuw' een topprioriteit te maken. Nanninga gaat overigens voorbij aan het feit dat de PvdA al sinds 2014 in de oppositie zit en in de peilingen alleen maar verder wegzakt.

Twitter bericht wordt geladen...

Waarom Nanninga haar plannen om te verhuizen heeft gewijzigd in deelname aan de raadsverkiezingen van 2018, wil zij niet nader toelichten. Wel stelt ze, anders dan als publicist, via de raad te willen 'aanpakken in plaats van aanwijzen'.

"Je kunt blijven klagen en Amsterdam stom vinden, maar je kunt ook iets doen." En de gemeenteraad moet maar niet denken dat Nanninga nu ineens de taal van het stadhuis gaat spreken. "Ik ben niet van plan om heel erg aan de toon te gaan denken," waarschuwt ze alvast.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart. Forum voor Democratie haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen uit het niets twee zetels, maar kreeg toen slechts 1,2 procent van de Amsterdamse stemmen. Dat is een vertekend beeld, omdat electoraal concurrent PVV toen 7 procent haalde, maar die partij doet hier niet mee met de verkiezingen.

Ik ben niet van plan om heel erg aan de toon te gaan denken
Annabel Nanninga

Nummers 2 en 3

Ook Yernaz Ramautarsing, de nummer 2 op de lijst van het Forum voor Democratie, is een ­online publicist. Sinds ­optredens bij populaire talkshows geniet hij enige bekendheid om zijn libertaire uitspraken. Zo brak hij een lans voor legaal wapenbezit.

Anton van Schijndel, de nummer 3, is een oud VVD-Tweede Kamerlid dat in 2006 uit de fractie werd gezet door partijleider Mark Rutte. De jurist vond dat de partij niet rechts genoeg was en sloot zich aan bij Joost Eerdmans en zijn partij EénNL, die geen zetel
wist te behalen.

Niets meer missen over de verkiezingen van 2018? Volg dan Amsterdam Kiest op Facebook