‘Hoog tijd om gerommel aan de klok te staken’

Europa moet stoppen met de zomer- en wintertijd. Dat vindt een ruime meerderheid van het Europese Parlement.

In het laatste debat voordat iedereen zaterdagnacht weer een uurtje langer slaapt, riep het Parlement donderdag Brussel dringend op met voorstellen te komen. Want elk jaar twee keer knoeien aan de klok geeft economische en gezondheidsschade en leidt ook nog tot massa’s verkeersongelukken.

Oorlogsuitvinding

Het waren slechts een aantal van de argumenten die Europarlementariërs naar voren brachten. Een andere was dat het gaat om een oorlogsuitvinding. Die bijvoorbeeld de Spanjaarden nog elk jaar aan het Franco-regime herinnert, aldus een Iberisch argument. ,,Het eerste wat Stalin en Hitler deden was de vlag naar beneden halen en aan de klok knoeien”, aldus een vertegenwoordiger uit Estland.

Bijna driekwart van de mensen wil van de zomertijd af. Anders dan gedacht geeft het geen energiebesparing, veel landen buiten Europa stoppen er al mee, de biologische klok van dieren raakt in de war, koeien geven minder melk, de Duitse bouw is elk jaar 30 miljoen euro kwijt aan ziekmeldingen, het ritme van mensen raakt zodanig verstoord dat tot een maand later er door chronische stress slaaptekort optreedt.

Maatschappelijke jetlag

Met een stortvloed aan beweringen en argumenten betoogden de tegenstanders van zomer- en wintertijd dat het de hoogste tijd is om er een einde te maken. ,,De maatschappelijke jetlag is goed voor 1 procent van alle gezondheidsproblemen in die weken”, aldus de Spaanse Inès Ayala Sender.

Namens het CDA deed ook Annie Schreijer-Pierik haar duit in het zakje, want door al dat gepruts aan de wijzers gaan ook nog eens een hoop klokken kapot. Genoeg redenen om de ‘oorlogsuitvinding’ – de eerste keer was in 1916 om de steenkoolschaarste te pareren – na honderd jaar af te schaffen.

Voordelen

Een nostalgische Waal wees op de voordelen van de zomertijd. ,,Toen ik 13 was vond ik het zalig om langer buiten te spelen”, aldus Marc Tarabella, een Franstalige socialist. ,,En als je gewoon gezellig op een terrasje gaat zitten, heb je helemaal geen medicijnen nodig.” Zijn eigen fractiespecialiste wees hem meteen terecht: ,,Ik begrijp dat Marc heimwee heeft naar zijn jeugd, maar uit onderzoek kan hij weten dat de zomertijd wel degelijk je gezondheid schaadt.’’

Als het aan Brussel ligt, geven de koeien nog heel lang minder melk. De verantwoordelijke commissaris was er niet, haar plaatsvervanger beloofde de positie van het Parlement over te brengen. ,,Probleem is dat geen enkele lidstaat om verandering vraagt. U hoort tegen volgend jaar wel nader van ons.”