Video: Honderden vette puberpalingen de dijk overgekieperd

Met honderden tegelijk, krioelend door elkaar werden ze zaterdag de haven van Harlingen in gekieperd. Geslachtsrijpe palingen. Vet en klaar om 5000 kilometer te zwemmen om te paaien in de Sargossazee in de Atlantische Oceaan. Met het project Paling Over de Dijk wordt geprobeerd de aalstand in Nederland te stimuleren.

Palingen die in de pubertijd zitten -ze zijn dan een jaar of vijftien-, trekken in het najaar van de binnenwateren naar de zee om zich voort te planten. Maar de vissen kunnen moeilijk naar buiten glippen door de vele gemalen die de toegang naar zee afsluiten. Het gros zit opgesloten achter de dijk.

Barrière

Zolang de waterbarrières niet zijn opgelost zet stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland), met hulp van de Friese binnenvissers, het waterschap en de provincie jaarlijks een grote hoeveelheid paling de dijk over. Zaterdag gebeurde dat in de haven van Harlingen.

Rokerij

De Friese vissers hebben 1000 kilo schieraal, die ze normaal hadden verkocht voor de consumptie en rokerij, achtergehouden om los te laten in de zee. DUPAN zet in het voorjaar jonge glasaal uit in de binnenwateren.

Beter

Sinds de invoering van het Aalherstelplan in 2009 gaat het redelijk goed met de palingstand in Friesland, zegt Magnus van der Meer van DUPAN. Er zijn vispassages gemaakt die goed werken. Vissers hebben hun vangst beperkt met een quotum. Er zijn meer palingen in de binnenwateren en ook de hoeveelheid glasaal die voor de dijk ligt om naar binnen te zwemmen groeit.

Gebruikers van de smartphone-app klikken hier voor de video.